latinica  ћирилица
08/09/2017 |  09:41 | Аутор: РТРС

Скејо и Пленковић договорили уклањање усташке плоче из Јасеновца

Човјек са којим је хрватски премијер Андреј Пленковић преговарао о уклањању спорне плоче из Јасеновца је Марко Скејо, бивши ратни командант "Девете бојне ХОС-а Рафаел витез Бобан" и велики обожавалац усташа и усташког поглавника Анте Павелића.
Маркио Скејо - Фото: РТРС
Маркио СкејоФото: РТРС

Хрватски портали напомињу да је Скејо 2012. године био један од највећих пореских дужника на јавно објављеној листи и дуговао 12 милиона куна. Такође, он је 2015. осуђен на годину дана затвора условно због економског криминала и варања пословних партнера из Аустрије.

Скејо је познат по насилним деложацијама српских породица у Сплиту, које су по повратку са фронта спроводили припадници бригаде "Рафаел Бобан". За њега је Анте Павелић "највећи син хрватског народа који је у датим околностима чинио најбоље што је могао за хрватску државу".

"Јасеновац и Стара Градишка биле су болнице отвореног типа у којима су страдали само доказани непријатељи хрватске државе и најтежи болесници", тврди Скејо. 

Недавно је виђен у мајици на којој се велича поход нацистичке Њемачке на Стаљинград.Скејо је ове и прошле године био ухапшен у Книну током прославе Дана побједе и домовинске захвалности, због узвикања усташког поздрава "за дом спремни!"

Он и његови "сарадници", након преговора са врхом хрватске власти, према сопственим тврдњама, пристали су да из Јасеновца премјесте плочу са усташким поздравом, а заузврат су добили документ којим је њихов амблем са истим поздравом законски верификован.

Извор: СРНА