latinica  ћирилица
08/09/2017 |  10:45 | Аутор: РТРС

Америка спрема самопроглашено Косово за УН

Послије најаве да се у Београду покреће унутрашњи дијалог о Косову, албански лобисти ужурбано спремају резолуцију за УН како би Косово добило столицу у том тијелу.
Клинтонови - Фото: AFP
КлинтоновиФото: AFP

Према сазнањима Спутњика, на тој резолуцији раде лобисти у Америци којима помаже "Фондација Клинтон", а план је да Косово добије статус државе-посматрача по узору на Палестину. Америка наводно намјерава да на тај начин заобиђе Савјет безбједности УН, чије чланице имају право вета, а уколико би Приштина уз помоћ САД и успјела да оствари своје циљеве прије завршетка преговора у Бриселу, преговори Београда и Приштине би изашли из статусно неутралног формата.

У исто вријеме, "Клинтоновој Америци" се жури да што прије реализује ову идеју и због Турске, односно све веће подршке Истанбула пројекту "Велике Албаније", јер званична Америка није за промјене граница на Балкану.

Доказ за ове тврдње је и то што је предсједник самопроглашеног Косова, Хашим Тачи, недавно најавио да би у преговоре у Бриселу требало да се званично убаци и Америка. Такође, објелодањено је и писмо америчког конгресмена и албанског лобисте Елиота Енгела шефици европске дипломатије Федерики Могерини, да Србија "није спремна за ЕУ". Све то има за циљ да се успори Србија у рјешавању косовског питања унутрашњим дијалогом, како би добили вријеме и реализовали своје намјере у вези са уласком Приштине у УН.

Извор: Спутњик