latinica  ћирилица
08/09/2017 |  10:53 | Аутор: РТРС

Малешевић: Прецизно дефинисати уписна подручја

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је данас да дужи временски период указује да је Основна школа "Бранко Радичевић" у бањалучком насељу Старчевица преоптерећена јер је похађа 1.750 ђака, али да је тај проблем могуће ријешити прецизним дефинисањем уписних подручја.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

- Тачно је да ова школа преоптерећена, али исто тако је тачно да на удаљености од само неколико стотина метара до неколико километара постоје још три школе у којима сада има слободно скоро 500 мјеста - рекао је Малешевић.

Он вјерује да ће Град Бањалука, у чијој је надлежности ово питање, са школама, врло брзо ријешити проблем.

Малешевић је навео да су родитељи из бањалучког насеља Врбања тражили да упишу дјецу у Основну школу "Бранко Радичевић" иако не припадају том уписном подручју.

- Разлози су њихово радно мјесто или адресе становања неког од родбине ко може бринути о дјетету док су родитељи на послу, али сви морамо постати свјесни комплексне ситуације - додао је Малешевић.

Истовремено, каже Малешевић, свима са уписног подручја Основне школе "Бранко Радичевић" остављена је била могућност да се уписују у неку другу школу на подручју града, те да, нажалост, нема податке колико њих се одлучило за тако нешто.

На питање да ли то значи да није потребно изградити нову школу у насељу Ада, него само прерасподјела уписних подручја, Малешевић је рекао да је градња школе дуготрајан процес и да тренутно постоје одређени проблеми.

- Нисам против градње школе, али не бих волио да у будућности отварамо нове школе, а само неколико километара даље, затварамо неке раније изграђене, или да оне буду празне или полупразне - каже Малешевић.

Извор: СРНА