latinica  ћирилица
08/09/2017 |  12:42 ⇒ 13:54 | Аутор: РТРС

"Појачани притисци на радника ШГ Оштрељ - Дринић који штрајкује глађу"

Радник Шумског газдинства Оштрељ - Дринић из Дринића Зоран Латиновић већ пети дан штрајкује глађу, а стални притисци и мобинг којима је био изложен појачани су посљедњих дана, саопштено је из Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске.
Зоран Латиновић - Фото: blic.rs
Зоран ЛатиновићФото: blic.rs

У овом синдикату кажу да је јуче против Латиновића, у његовом одсуству, вођен и дисциплински поступак.

"Осим притисака, Латиновићу и његовој породици ових дана упућене су бројне пријетње зато што је одбио да постане члан `жутог синдиката` који је у овом предузећу основан на иницијативу послодавца", наводи се у саопштењу.

Из Синдиката подсјећају да је директор Шумског газдинства Оштрељ - Дринић из Дринића Неђо Галић раднику због непослушности смањио коефицијент за обрачун плате за 50 одсто.

"На овај начин Галић се сврстао у групу послодаваца који на најгрубљи начин крше конвенције Међународне организације рада број 89 и 98 које гарантују аутономију и слободу синдикалног организовања и дјеловања у предузећима и установама", истиче се у саопштењу.

О свему овоме, додаје се, биће обавијештена Међународна конфедерација синдиката у Бриселу.

Директор Шумског газдинства Оштрељ-Дринић Неђо Галић изјавио је раније да је потпуно неоснован штрајк глађу Зорана Латиновића који се, према наводима Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске, на такав чин одлучио због сталних притисака директора тог газдинства да радници постану чланови такозваног жутог синдиката.

Он је демантовао и да је Латиновићу смањио коефицијент за обрачун плате за 50 одсто.

Извор: СРНА