latinica  ћирилица
08/09/2017 |  13:11 ⇒ 13:11 | Аутор: РТРС

Опозиција упутила Народној скупштини интерпелацију о управљању предузећима

Посланици опозиције у Народној скупштини Републике Српске Драган Чавић /НДП/, Наде Планинчевић /СДС/ и Мирослав Брчкало /ПДП/ упутили су данас Влади Српске интерпелацију о разматрању политике управљања јавним предузећима у Српској.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

Чавић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је намјера опозиције да тражи одговоре од Владе Српске посредством интерпелације произилази из Програма о раду Владе из 2014. године када је премијер Српске Жељка Цвијановић информисала јавност и народне посланике шта су циљеви.

Он сматра да су четири јавна предузећа испунила услове за стечајни поступак - "Жељезнице Републике Српске", "Поште Српске", Олимпијски центар "Јахорина" и "Робне резерве", које су већ у стечају.

"Сва јавна предузећа су у посљедње двије године имала енормна повећања броја запослених, уз раст губитака, неизмирених обавеза за запослене раднике по основу пореза и доприноса, те према банкама", тврди Чавић и наводи да је "Електропривреда Републике Српске" повећавала обавезе за 270 милиона КМ.

Чавић је поновио да ће, уколико буде настављено непоштивање скупштинског Пословника о раду, Устава и закона, НДП у договору са коалиционким партнерима користити све облике ванпарламентарне борбе.

Извор: СРНА