latinica  ћирилица
08/09/2017 |  14:01 ⇒ 09/09/2017 | 09:24 | Аутор: РТРС

Одбијене све четири понуде за бијељинску Шећерану

Скупштина повјерилаца бијељинске Шећеране у стечају одбацила је као финансијски неприхватљиве четири понуде за куповину фабрике које су достављене из Вијетнама, Турске, Хрватске и Бањалуке, те затражила да минимална цијена на четвртој лицитацији у октобру буде 15 милиона КМ.
Одбијене понуде за бијељинску Шећерану - Фото: СРНА
Одбијене понуде за бијељинску ШећерануФото: СРНА

Достављене понуде, осим формалних недостатака, финансијски су биле неприхватљиве, а крећу се од три милиона евра колико је понудила турска компанија, до пет милиона евра колико су понудили потенцијани купци из Вијетнама.

Јуче, посљедњег дана рока, пристигла је понуда Пољопривредног комбината Кутјево из Хрватске која износи 3,2 милиона евра, док је Горан Вајкић из Бањалуке на данашњем рочишту у Привредном суду у Бијељини образложио понуду од 6.750.000 КМ.

Предсједник Одбора повјерилаца Фаик Мухић рекао је на рочишту, што је Скупштина повјерилаца и усвојила, да ће лицитација у октобру бити посљедња и да ће, уколико буде неуспјешна, сљедећи корак бити сразмјерна подјела имовине повјериоцима и реорганизација Шећеране.

Мухић, који представља скоро 70 одсто повјерилаца Шећеране, очекује да сва четири купца побољшају своју понуду, те да се постигне цијена од минимално 15 милиона КМ за имовину Шећеране која годинама не ради.

Радници који су били присутни на рочишту тврде да је то вриједност једнака цијени која би се постигла продајом фабрике на отпаду без урачунате вриједности земљишта.

На претходној лицитацији тражена цијена је била 12,7 милиона КМ.

Наредна Скупштина повјерилаца најављена је за 25. октобар.

Извор: СРНА