latinica  ћирилица
08/09/2017 |  14:18 ⇒ 09/09/2017 | 09:27 | Аутор: РТРС

Делегација НСРС посјетила меморијални комплекс у Санкт Петербургу (ФОТО)

Делегација Народне скупштине Републике Српске, на челу са предсједником Недељком Чубриловићем, положила је вијенце на споменик у Искариотском меморијалном комплексу у Санкт Петербургу, гдје се обиљежава дан почетка опсаде тадашњег Лењинграда 1941. године.
Чубриловић у Снакт Петербургу  (Фото:skupstinars.rs) -
Чубриловић у Снакт Петербургу (Фото:skupstinars.rs)

У овом меморијалном комплексу сахрањено је 490.000 цивила и војника.

Чубриловић је са предсједником Законодавне скупштине Санкт-Петербурга Вјачеславом С. Макаровим положио вијенце на споменик цивилним и војним жртвама опсаде Лењиграда у Другом свјетском рату.

- Херојска одбрана Лењинграда историјски је примјер снаге, издржљивости и спремности на жртву народа који се борио за слободу и своју отаџбину - рекао је Чубриловић, одајући пошту жртвама и браниоцима града - јунака који је поднио милионске жртве током трогодишње опсаде.

Делегација НСРС посјетила меморијални комплекс у Санкт Петербургу

Вијенце су данас положиле и пошту страдалим одале бројне руске делегације, као и делегација из Санкт Петергурга са гувернером Георгијем Полтавченком на челу.

Делегација Народне скупштине данас је у Санкт Петербургу посјетила и управу предузећа Водоканал које се бави прерадом, дистрибуцијом и управљањем водама у овом граду.

Они су изразили заинтересованост да посјете Републику Српску и остваре сарадњу са Водоводом у Бањалуци и пренесу своја искуства и технологију.

Делегација НСРС је првог дана посјете Санкт-Петербургу  разговарала са предсједником Законодавне скупштине тога града Вјачеславом С. Макаровим о јачању привреднe, културнe и научне сарадњe између Санкт-Петербурга и Републике Српске у складу са Протоколом потписаним у марту ове године у Бањалуци.

Другог дана посјетили су Руску националну библиотеку и Библиотеку Руске академије наука и са руководством ових институција разговарала о могућностима унапређење сарадње у области науке и културе између Републике Српске и Санкт-Петербурга.

Управа Руске националне библиотеке том приликом поклонила је Народној скупштини Републике Српске дигитално издање оригиналног 166. листа Мирослављевог јеванђеља, а представници Руске академије наука поклонили су аутентичну копију Повеље Кулина бана.