latinica  ћирилица
08/09/2017 |  14:31 ⇒ 14:41 | Аутор: РТРС

Шаровић: Дрина би могла бити "мали економски тигар"

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић разговарао је са министром трговине, туризма и телекомуникација Србије Расимом Љајићем о регионалним пројектима БиХ и Србије кроз различите платформе за западни Балкан, гдје би ријека Дрина могла да буде "мали економски тигар".
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Шаровић је истакао да је заосталост тог региона и са једне и са друге стране Дрине видљива, али да та ријека може пружити динамичност укупним односима.

Уколико би Дрина била институционализована, каже Шаровић, заједно би рјешавали питања приобаља, заштите околине, туристичке понуде, енергетских потенцијала и регулисали режим постојећих потенцијала због којих је раније долазило до великих поплава.

- Дрина може да буде "мали економски тигар" - рекао је Шаровић новинарима и додао да предсједник Србије Александар Вучић сматра да је ријеч о "генијалној идеји" и да вриједи да се више ради у вези са њом.

Шаровић је истакао да је на радном ручку са Вучићем и његовом делегацијом инсистирао на разговорима о инфраструктури, која је кључна препрека још значајнијим економским везама и сарадњи БиХ и Србије.

Он је нагласио да је са Љајићем разговарао и о очекивањима да у наредне двије-три године трговинска размјена БиХ и Србије достигне двије милијарде евра.

- У седам мјесеци ове године обим размјене је готово 900 милиона евра, што значи да би до краја године требало да буде милијарду и седамсто, милијарду и осамсто милиона евра, а извоз из БиХ у Србију растао је за 30 одсто - рекао је Шаровић.

Он је навео да би за три године Србија, након Њемачке, била други и најважнији трговински и економски партнер БиХ.

Шаровић је додао да је на састанку констатовано да је потребно да се ради на даљем уклањању баријера, а разговарано је и о формирању контакт тачки посредством којих би била пријављивана било која од тих баријера.

- Разговарали смо и о уједначавању царинских стопа према трећим земљама, заједничком наступу, визној либерализацији са земљама са којима БиХ и Србија желе да развијају туристичку сарадњу - додао је Шаровић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ нагласио је да данас није разговарано о граници БиХ и Србије, те да нема спорних детаља када је ријеч о граничној линији.

- И једна и друга страна би жељеле да се неки дијелови исправе у обостраном интересу, као што је појас Рудог и нека друга мјеста - рекао је Шаровић.

Извор: СРНА