latinica  ћирилица
08/09/2017 |  15:32 ⇒ 19:28 | Аутор: РТРС

Донација књига библиотеци у Бијељини (ВИДЕО)

Поводом Међународног дана писмености Народна библиотека Филип Вишњић у Бијељини добила је донацију књига, углавном лектире за основну школу. Према посљедњим подацима чак шест одсто становништва Српске је неписмено, или сваки 17. становник. Од тог броја седам пута више је жена у односу на мушкарце.
Донација књига у Бијељини - Фото: РТРС
Донација књига у БијељиниФото: РТРС

Алармантан је податак да је чак шест одсто становништва Републике Српске неписмено, а да су то углавном припаднице љепшег пола, кажу у Активу жена СНСД Бијељина, чије активисткиње су одлучиле да Народној библиотеци Филип Вишњић поклоне лектиру за Оновну школу.

"Ми смо се данима трудиле да покушамо ријешити ту ситуацију тако што смо донирали лектиру, јер ако већ стари људи нису радили на себи, да то наша дјеца покушају да раде. Ми знамо да је осам одсто становништва високообразовано, међутим та писменост је у ствари полуписменост, јер знамо да данас многи не знају правилно да пишу", истакла је Тања Бошковић, предсједница Актива жена СНСД Бијељина.

Лектира за основну школу је нешто што је Народној библиотеци увијек добро дошло, како би најмлађи ђаци у сваком моменту имали књиге које су им потребне.

"Ако навикнете младог читаоца, т.ј. већ ученика и предшколца да редовно долази у библиотеку и чита редвно књиге прије свега школску лектиру, од њега ћете сигурно створити једног сјајног човјека који зна чувати културни идентитет свога народа прије свега, а у будућности ће то бити веома образован човјек, јер само читањем и повећањем писмености сваког човјека појединачно, нација може напредовати", рекао је Јован Цвјетковић, директор Народне библиотеке "Филип Вишњић" Бијељина. 

Из Народне библиотеке Филип Вишњић позивају све који у кућном библиотечком фонду имају књиге које би поклонили, да то могу урадити од данас па све до 9. октобра до када траје акција.