latinica  ћирилица
08/09/2017 |  15:55 | Аутор: РТРС

Одбрана Јосипа Шимића најављује жалбу против мјере притвора

Одбрана Јосипа Шимића осумњиченог за кривична дјела кривотворење исправе и лажно представљање жалиће се на одлуку Општинског суда у Сарајеву којом му је одређен једномјесечни притвор, јер се он терети само на основу медијских натписа, изјавила је Срни његов адвокат Белма Балијагић Џуво.
Јосип Шимић - Фото: РТРС
Јосип ШимићФото: РТРС

Према њеним ријечима, приликом Шимићевог саслушања у просторијама Тужилаштва Кантона Сарајево тражено је изузеће главног кантоналног тужиоца Далиде Бурзић, али и поступајућег и низа других тужилаца против којих је њен брањеник поднио кривичне пријаве, као и због тога што Тужилаштво БиХ води истрагу против Бурзићеве.

"Поступајући тужилац није поступила у складу са одредбама Кривичног закона Федерације БиХ /ФБиХ/ и није одмах обавијестила главног тужиоца о нашем захтјеву, како је то предвиђено законом, него је чекала, иако се у случају одређивања притвора поступа хитно, без одгађања", истакла је Џуво.

Она је навела да се одбрана на синоћњем рочишту у Општинском суду у Сарајеву о одређивању притвора противила одређивању једномјесечног притвора првенствено због непостојања основане сумње да је осумњичени починио кривично дјело.

"Шимић је предао Тужилаштву БиХ фотокопију документа за који Тужилаштво Кантона Сарајево сматра да је кривотворен. Фотокопија сама по себи не може бити никакав документ и у кривичном поступку нема никакву вриједност", рекла је Џуво и истакла да Кантонално тужилаштво уопште није у посједу документа, који је њен брањеник предао Тужилаштву БиХ.

Она је додала да се одбрана противила и образложењу за притвор - да би Шимић могао евентуално уништити те доказе.

"Шимић је сам предао Тужилаштву БиХ на провјеру и поступање те документе. Акт који је Шимић предао налази се у Тужилаштву БиХ, а наводни оригинал, који нико није видио, налази се код министра /безбједности БиХ Драгана/ Мектића, барем је он тако рекао у својим медијским иступима", рекла је Џуво.

Према њеним ријечима, поставља се питање зашто Тужилаштво Кантона Сарајево или Агенција за истраге и заштиту нису саслушали Мектића како би се утврдило откуд њему тај документ.

"Не знам на основу чега се конкретно спроводи истрага против Шимића", закључила је Џуво.

Општински суд у Сарајеву одредио је једномјесечни притвор Јосипу Шимићу, осумњиченом за кривична дјела кривотворење исправе и лажно представљање.

Тужилаштво Кантона Сарајево предложило је Општинском суду у Сарајеву одређивање једномјесечног притвора Шимићу због опасности од утицаја на свједоке, прикривања доказа и због опасности од понављања кривичног дјела.

Припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ ухапсили су Шимића у уторак увече.

Шимић је Тужилаштву БиХ 28. августа доставио кривичну пријаву против министра безбједности БиХ Драгана Мектића, уз коју је приложио и документ Сипе у којем је наведено да је Сипа "пратила и прислушкивала вршиоца дужности главног тужиоца БиХ Гордане Тадић", те да су информације и транскрипти достављани Мектићу.

Извор: СРНА