latinica  ћирилица
08/09/2017 |  15:59 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

Активности на побољшању квалитета живота обољелих од мултипла склерозе (ВИДЕО)

Удружење обољелих од мултипла склерозе регије Бирач окупља око 40 чланова са подручја седам општина средњег Подриња. За 17 година рада, удружење је, како је истакнуто на данашњој скупштини, реализовало неколико десетина пројеката и активности које су побољшале квалитет живота обољелих. Мултипла склероза је вирусно обољење које напада централни нервни систем .
Мултипласклероза - Фото: РТРС
МултипласклерозаФото: РТРС

Тридесетотрогодишњи Немања Васиљевић из Зворника болује од мултпла склерозе од 2007. Каже да се ова популација најчешће суочава са великим проблемима приликом запошљавања. Нерјетко, додаје, нема, разумјевања околине.

"Проблем у нашем случају је запослење, затим ми тежимо легализацији уља од канабиса да покушама с тим", каже Немања Васиљевић.

Низ је других проблема који оптерећују ову популацију. Регионално удружење низом активности покушава да олакша живот ових људи.

"Обољели живе веома тешко ,наши лијекови, рецимо витамински скупи су, а нису на позитивној листи", каже Бранимир Таминџија.

"Поново ћемо настојати да по 11 . пут посредством фонда организујемо бесплатно лијечење", рекао је Милан Стјепановић, предсједник Удружења обољелих од "Мултиплесклерозе регије Бирач".

Удружење се финансира из буџета општина из ове регије. Велику помоћ имају и од општине Власеница.

"Ја и локална заједница смо увијек на располагању њима, они су рањива категорија", каже Мићо Крањевић, начелник општине Власеница

У Републици Српској регистровано је око 1000 обољелих, а према процјенама у Републици Српској је око 3.000 обољелих од мултипла склерозе.