latinica  ћирилица
08/09/2017 |  16:50 | Аутор: РТРС

Изетбеговић: Штитимо право на приступ отвореном мору

Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић информисао је данас шефа Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка да циљ БиХ није да спријечи Хрватску да изградњом Пељешког моста споји своје територије, него да оствари право на приступ отвореном мору.

Изетбеговић је нагласио да остваривање тог права загарантованог конвенцијом УН, као и права Хрватске да споји своје територије подразумијева претходно рјешавање питања границе на мору између двије земље.

Он је додао да је то став Предсједништва БиХ из 2007. године о којем је Хрватска званично обавијештена и који није измијењен, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Изетбеговић је подсјетио Вигемарка да је у процесу одобравања средстава Хрватској за изградњу Пељешког моста, у студији предизводљивости Европске комисије, предвиђено да се уз медијацију ЕУ постигне споразум двије земље како би се избјегао потенцијални проблем и спријечило кршење међународног права и Конвенције УН о праву мора.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ изразио је очекивање да ће институције ЕУ у што скоријем року приступити медијацији између БиХ и Хрватске, како би се ово питање ријешило договором, у интересу обје земље, али и саме ЕУ, наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА