latinica  ћирилица
08/09/2017 |  17:37 ⇒ 09/09/2017 | 09:21 | Аутор: РТРС

Аналитичари: Вучићева посјета Сарајеву смирује регион (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић отпутовао је из БиХ. Током дводневне посјете, разговарао је са бх. званичницима, а у Источном Сарајеву са представницима локалне власти. Пред одлазак, поновио је да је Србија искрен пријатељ БиХ, и да је обостран интерес да се достигне двије милијарде евра у међусобној трговинској размјени. Договорена је посјета чланова Предсједништва Београду, и заједничка сједница Савјета министара и Владе Србије до краја године.
Сарајево: Вучић са члановима Предсједништва БиХ - Фото: СРНА
Сарајево: Вучић са члановима Предсједништва БиХФото: СРНА


Политичко Сарајево раширених руку је дочекало и испратилио Александра Вучића. У често наглашаваној "срдачној" атмосфери разговорало се о заједничкој будућности, уклањању економских баријера, корекцији границе.

"Србија није баук већ искрени пријатељ БиХ,прошлост не треба да заборавимо али гледајмо у будућност и радимо у интересу наше дјеце", истакао је Александар Вучић, предсједник Србије током дводневне посјете БиХ.

И блиска прошлост тачније бруталани покушај линча у Поточарима се не заборавља. Управо због будућности и дигнитета БиХ све треба истражити поручио је јуче Драган Човић. Денис Звиздић о томе данас ни ријечи, са својим како је рекао пријатељем Ацом разговарао је о стварању заједничког економског простора.

"Ми смо мале земље на Западном Балкану и појединачно ништа не можемо да урадимо а уједињин у заједнички економски простор можемо бити интересантни за стране инвестиције", навео је Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ.

Без обзира на негативан пријем у федералним медијима и појединим политичким круговима у Сарајеву Вучићева посјета БиХ је важна јер долази у тренутку када регион "ври" сматра Жарко Папић.

"Јер велики играчи НАТО и Русија почињу играти шах на овом терену зато је посјета стабилизирајућа за регион и односе
двије земље", навео је политички аналитичар Жарко Папић.

Иако се из званичних иступа то не види извјесно је да се Вучић који је уочи доласка изјавио да "неће дозволити понижавање Срба" интересовао за тежак положај српског народа у ФБиХ. Такве информације могао је да добије и током посјете новоустоличеном митрополиту дабробосанском.

"Ја мислим да је то добро и да ће то утицати на промјену положаја Срба у ФБиХ", истакао је Жарко Папић, политички аналитичар из Сарајева.

СНСД у свом саопштењу даје пуну подршку порукама Александра Вучића из чега се види да је Србија кључна за стабилност у региону. Посебно истичу посјету српског предсједника Источном Сарајеву што је знак да Република Српска и српски народ у БиХ увијек могу да рачунају на подршку из Србије.