latinica  ћирилица
08/09/2017 |  18:01 ⇒ 09/09/2017 | 09:21 | Аутор: РТРС

Подршка активностима менаџмента РТРС-а да заштити имовину јавног сервиса Српске (ВИДЕО)

Управни одбор Радио-телевизије Републике Српске подржава све активности које предузима руководство РТРС-а у циљу заштите имовине и интереса Радио-телевизије Републике Српске, а у вези са одлукама Регулаторне агенције за комуникације БиХ о уступању опреме за дигитално емитовање трећим странама без надокнаде, саопштено је након сједнице УО РТРС. Да је ријеч о правном насиљу, којим се покушава узурпирати имовина Републике Српске– сматрају и правни стручњаци.
РТРС - РТВ дом - Фото: РТРС
РТРС - РТВ домФото: РТРС

Управни одбор Радио-телевизије Републике Српске подржава све активности које предузима руководство РТРС-а у циљу заштите имовине и интереса Радио телевизије Републике Српске – став је Управног одбора након одлуке РАК-а о уврштавању комерцијалних телевизија у Мулитплекс А без надокнаде.

"Очекујемо да ће Савјет РАК-а поништити ову назакониту одлуку и очекујемо да ће реаговати Обор Система РТВБиХ, који су налдежни за спровођење процеса дигитализације у БиХ, каже Слободан Бошковић, бивши члан РАК-а и члан УО РТРС-а.

Из Регулаторне агенције за комуникације БиХ данас без коментара на потврду из Министарства транспорта и комуникација БиХ да казна изречена Радио-телевизији Републике Српске нема упориште у одлукама Савјета министара. 

„Регулаторна агенција за комуникације неће коментарисати изјаве Министарства комуникација и транспорта БиХ које су јуче објављене у Дневнику 2 РТРС-а. Агенција ће наставити да проводи изречену извршну мјеру у складу са законским надлежностима."

А Министарство транспорта и комуникација БиХ, потврдило је да Савјет министара БиХ никада није прописао обавезу јавним сервисима да уступе своју опрему без накнаде. 

" Ни Министарство  транспорта и комуникација БиХ, ни Савјет министара нису прописали ла је РТРС обавезан уступати опрему.  Ми смо оставили могућност да јавни РТВ сервиси ту опрему рентају, да је могу издавати. Дакле, издајете своју опрему и наплаћујете за то нешто", каже Миланка Суџум, шеф Одсјека за комуникације у Министарству транспорта и комуникација.

Да уговорени однос мора постојати – поручују и из Министарства саобраћаја и веза Републике Српске. Највећи је проблем, тврде, што област дигитализације није уређена законом већ подзаконским актима, за које није тражено и мишљење Владе Републике Српске. Истичу да је анализа коју су тражили, али никад нису добили, требало да одговори на кључна питања комерцијалних телевизија у процесу дигитализације.

"То је кључно питање комерцијалних телевизија – на који начин, шта су њихове обавезе, који су њихови трошкови. И шта се ту дешава. Значи ту једноставно мора постојати јасан уговорен однос", рекла је Дијана Обрадовић, помоћник министра саобраћаја и веза.

На одговорност позива и потпредсјендик Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић, који након свега очекује оставку директора РАК-а Предрага Ковача, јер како тврди, умјесто да се бави регулацијом он константно напада Српску и њену имовину.

"РАК је далеко од независног органа. Он се претворио у политички орган чији је једини задатак да напада Републику Српску", сматра Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске.

"Невјероватно је да се покушава на тај начин нанјети штета Републици Српској и радује ме чињеница да су у Савјету министара препознали то и да су се оградили од таквих срамних одлука РАКА", рекао је Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије.

 Иако је лидер СДС-а јавно подржао рад и одлуке РАК-а из ове странке данас тврде да су неинформисани о ставу Министарства транспорта и комуникација БиХ. Сличан став и из НДП-а, који је причу поново окренуо на уређивачку политику РТРС-а.

"Нисам много пратио", навео је Наде Планинчевић из СДС-а.

"Нисам информисан, не могу коментарисати. За мене је РТРС најцрња телевизија", каже Драган Чавић из НДП-а.

 На инсистирање новинара да у овом случају није ријеч о уређивачкој политици, већ о одлукама РАК-а које се тичу имовине Републике Српске, Чавић није одговорио. Одговара зато СНСД, из којег тврде да се поново користе институције БиХ за обрачун са институцијама Републике Српске.

"Срамна одлука РАК-а која се може коментарисати као атак на имовину и РТРС, односно имовину Републике Српске. Свакако да требамо предузети сва неопходна средства да се заштити имовина Републике Српске и РТРС, а као доказ томе видимо и изјаве које су се појавиле у медијима јуче које говоре да оваква одлука РАК нема никакво упориште нити у Закону нити у одлукама Савјета министара", навео је Марко Видаковић из СНСД-а.

 Одлуке РАК-а су неприхватљиве и за представнике удружења проистеклих из протеклог рата. Сматрају да је недопустиво тражити од РТРС-а да уступа своју имовину трећим лицима без надокнаде. Подсјећају да је то имовина Републике Српске, коју сви у Републици Српској треба да чувају.