latinica  ћирилица
08/09/2017 |  18:32 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

"Подносиоци ултиматума за смјену Грујића избјегли расправу о свом захтјеву"

Декани седам факултета и три проректора Универзитета у Источном Сарајеву изразили су дубоко неслагање са данашњим ултимативним захтјевом 10 декана факултета и присутних представника студената овог универзитета за оставку ректора Радослава Грујића истичући да су они демонстративно избјегли расправу са другим колегама.
Саопштење - Фото: РТРС
СаопштењеФото: РТРС

У саопштењу за јавност они наводе да је данас на захтјев девет декана факултета и академија у саставу Универзитета у Источном Сарајеву заказан састанак Проширеног колегијума Универзитета.

У саопштењу се додаје да је у име 10 декана факултета и академија у саставу Универзитета у Источном Сарајеву ултиматум за оставку ректора, којем је дато пола сата за изјашњавање о захтјеву, саопштио декан Медицинског факултета Милан Кулић, након чега су ти декани и представници студентске организације напустили сједницу, без жеље да са деканима, који нису потписали ултиматум разговарају о својим тврдњама, ставовима и захтјевима.

"Ултиматум и одсуство жеље за расправом, за изношењем разлога и одговорним сучељавањем мишљења није пут да се утврде, стање, грешке, пропусти, успјеси, извјесности и све друго што се појављује у раду Универзитета. Постављање ултиматума и демонстративно избјегавање расправе са другим колегама и слушање аргумената оних који мисле другачије није метод, који би требало да краси установу највишег образовања", истичу потписници овог саопштења.

Они наводе да прије састанка, ни на њему, нису изнесени никакви разлози за постављени ултиматум, који није само ултиматум ректору, већ и свима онима на Универзитету, који мисле другачије.

"Подсјећамо колеге који су поставили ултиматум да Универзитет није мјесто за ултимативност, несарадњу, прогоне, ан блок /ан блоцк/ смјене и да постоје јасна општа и појединачна правила о раду Универзитета, којих су дужни да се придржавају", наводе потписници саопштења, које је медијима достављено из Универзитета у Источном Сарајеву.

Они подсјећају да постављање ултиматума не спада у надлежност Проширеног колегијума, да Проширени колегијум није дужан, нити има правно овлашћење да о ултиматуму одлучује.

"О разлозима ултиматума 10 декана не можемо да се изјаснимо, јер их нисмо ни чули. А чули смо само једну општу констатацију о наводно `катастрофалном стању на Универзитету`, која није поткријепљена ни једном чињеницом, ни једним податком, ни једним разлогом. Када их будемо чули изјаснићемо се о њима, поштено, одговорно, разумно и мирно", истиче се у саопштењу.

Потписници саопштења става су да је је стање на Универзитету прилично боље него прије три године - са санираним финансијама, редовним радом, нормалнијим односима и без изражених и наглашених проблема.

"Позивамо колеге да ултиматуме оставе по страни, то не приличи универзитету, да се врате редовном раду, разговору и расправи са својим колегама у Проширеном колегијуму. Позивамо их да се окану изазивања неоправданих подјела, које угрожавају стање на Универзитету у овим временима, која су тешка за Универзитет, Републику Српску, Босну и Херцеговину и друштво", закључује се у саопштењу.

Саопштење су потписали декани Правног факултета Радомир Лукић, Технолошког Миладин Глигорић, Електротехничког Зоран Љубоје, Факултета за производњу и менаџмент Душан Јокановић, Факултета пословне економије Миладин Јовичић, Машинског факултета Ранко Антуновић те Сабораћајног Зоран Ћургуз.

У потпису су и предсједник Управног одбора Универзитета Ратко Ђуричић, проректори Перица Гојковић, Ранко Божичковић и Славица Мољевић, те генерални секретар Универзитета Равијојла Ђуричић.

Извор: СРНА