latinica  ћирилица
08/09/2017 |  21:31 | Аутор: РТРС

Москва позвала ОХЦХР да престане да "преуређује чињенице"

Министарство спољних послова Русије позвало је Канцеларију високог комесара УН за људска права /ОХЦХР/ да се уздрже од "преуређивања чињеница" када је ријеч о страдању цивила у сиријском граду Рака, наводи се у саопштењу Министарства.

Саопштење је објављено након што је из ОХЦХР 31. августа дато саопштење са темом ситуације у Раки, коју су окупирали милитанти "Исламске државе", и о жртвама ваздушних напада против терориста.

"Неколико детаља саопштења привлачи пажњу. Након информације о ваздушним нападима коалиције предвођене војском САД, саопштење садржи информације које нису повезане са активностима Коалиције, већ се усредсређује на активности Војног ваздухопловства Русије у Сирији, а затим и на цивилне жртве у Раки, те се ствара утисак да је руско ваздухопловство повезано са смрћу цивила", наводи се у саопштењу.

У саопштењу руског Министарства се наводи да је цинизам код таквог "преуређивања чињеница" превазишао сва бивша политички мотивисана саопштења ОХЦХР, преноси "Спутњик".

Из Министарства су изразили наду да ће у ОХЦХР бити објективнији приликом изношења чињеница у будућности и да ће одговорније припремати сличне документе.

Русија је започела кампању против тероризма у Сирији 30. септембра 2015. године, на захтјев сиријског предсједника Башара ел Асада.

Сиријски град Рака је био под контролом исламиста од 2013. године, а курдске Сиријске демократске снаге су у јуну ове године, уз помоћ Коалиције започеле операцију ослобађања Раке.

Извор: СРНА