latinica  ћирилица
09/09/2017 |  09:10 ⇒ 09:18 | Аутор: РТРС

Емиру Кустурици филмска награда "Живојин Павловић"

Награда "Живојин Павловић", коју Лесковачки интернационални фестивал филмске режије додјељује за афирмацију српског филма у свијету, ове године је припала редитељу Емиру Кустурици.
Емир Кустурица - Фото: РТРС
Емир КустурицаФото: РТРС

Признање ће Кустурици бити уручено 19. септембра у Лесковачком културном центру на отварању ове јубиларне десете манифестације, која ће званично почети Кустуричиним филмом "На млијечном путу", али и концертом његовог бенда "Но смокинг оркестра".

"Част нам је што наш јубиларни фестивал отвара прослављени редитељ Емир Кустурица и задовољство што ће у концерту бесплатно моћи да уживају како грађани Лесковца, тако и целог југа Србије. Поносни смо што ће управо код нас бити његов први концерт после осам година у Србији, осим на Мокрој Гори", рекла је директор ЛКЦ-а Сања Цонић.

Поред Кустуричиног филма, који ће бити приказан ван конкуренције, до 23. септембра на програму је 16 филмова из региона, од којих ће чак седам бити премијерно приказано у Србији, преноси лист "Данас".

Српске премијере на фестивалу имаће два македонска филма - "Златна петорка" Горана Тренчевског и "Амок" Вардана Торзије, словеначки "Пођи з мано" Игора Штерка, остварења из БиХ "Мушкарци не плачу" Алена Дрљевића и "Жаба" Емира Јукића, као и два хрватска филма за дјецу - "Узбуна на зеленом врху" редитеља Чејен Чернић и "Анка" Дејана Аћимовића.

У такмичарском програму су и "Игла испод прага" Ивана Мариновића /Црна Гора/, "Ноћно живљење" Дамјана Козолеа /Словенија/, "Ослобођење Скопља" Данила и Радета Шербеџије, "Не гледај ми у пијат" Хане Јушић и "ЗГ 80" Игора Шерегија /Хрватска/, а из Србије "Слепи путник на броду лудака" Горана Марковића, "Нигде" Предрага Велиновића и "Реквијем за госпођу Ј." Бојана Вулетића.

Гран при "Живојин Жика Павловић" и друге награде додијелиће жири у саставу - Зринко Огреста, хрватски редитељ и прошлогодишњи побједник са филмом "С оне стране", словеначки аутор Карпо Аћимовић Година и српски глумац Зоран Цвијановић.

Пратећи програм обухвата вечери посвећене лесковачком глумцу Драгану Мићаловићу и славној глумици Мири Бањац.

Извор: СРНА