latinica  ћирилица
09/09/2017 |  11:56 ⇒ 14:57 | Аутор: РТРС

Којић: Правосуђе БиХ нема оправдања за тврдњу да су муџахедини недоступни

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра недопустивим да за стравичне злочине који су почињени над Србима на Озрену и Возући 1995. године још нико није кажњен и да правосуђе у БиХ нема никаквог оправдања за тврдњу да су муџахедини недоступни органима гоњења.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"Такви монструозни злочини заслужују много више процеса и много веће казне, а ми данас још немамо ниједну казну, осим процеса који се води против Сакиба Махмуљина пред Судом БиХ", рекао је Којић Срни, поводом обиљежавања 22 године од прогона Срба из Возуће.

Којић је напоменуо да за ове злочине није процесуиран ниједан припадник одреда "Ел муџахедин" од којих неки и данас живе на простору БиХ, истичући да правосуђе у БиХ нема никаквог оправдања да су муџахедини недоступни органима гоњења.

"За ове злочине није процесуиран нико од нижерангираних официра Армије БиХ, а Републички центар нема чак ни сазнања да се проводи истрага", истакао је Којић.

Он је подсјетио да је у оптужницу против Сакиба Махмуљина тужилац увео карактер међународног сукоба, покушавајући кроз тај процес да докаже како је "Србија извршила агресију на БиХ".

"То је потпуно апсурдно и злоупотреба злочина почињених над Србима и покушај да се кроз оптужницу уведе једна таква квалификација, што је крајње недопустиво", истиче Којић.

Он је напоменуо да је за злочине над Србима на Озрену и Возући пред Хашким трибуналом вођен процес против ратног команданта такозване Армије БиХ Расима Делића гдје је и наведено да су тамо чињени садистички и распрострањени злочини, истичући да је то требало да буде додатни основ Тужилаштву БиХ да се за те злочине оптужи и процесуира велики број лица.

Према његовим ријечима, насупрот томе, постоје случајеви гдје су Срби осуђени пред Хашким трибуналом одакле су правосудне институције БиХ црпиле елементе из тих пресуда да би додатно оптуживале већи број лица српске националности, истичући да то показује двоструке аршине правосуђа БиХ у процесуирању ратних злочина.

Којић каже да о монструозности злочина над Србима на Озрену и Возући постоји велики број доказа, а неки су се могли видјети и у медијима.

"Тамо су на ритуалан начин Србима одсијецане главе и то је било зачеће Исламске државе. Одред `Ел муџахедин`, који је био на тим просторима, чинио такве злочине који су и данас присутни код Исламске државе у Сирији, Либији и другим мјестима у свијету", закључио је Којић.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називом "Ураган" или "Фарз".

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед оФанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", те НАТО бомбардовања.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Марш "Стазама егзодуса" биће одржан сутра у оквиру обиљежавања 22 године од прогона Срба из Возуће, насеља у долини ријеке Криваје и са јужног дијела Озрена.

Извор: СРНА