latinica  ћирилица
09/09/2017 |  12:21 ⇒ 12:21 | Аутор: РТРС

Вучић: Војна неутралност не значи пасивност на безбједносне изазове

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да чврсто опредјељење Србије за војну неутралност не значи да би Војска Србије требало да остане пасивна у односу на изазове по мир и безбједност.
Свечана промоција кадета Војске Србије - Фото: РТС
Свечана промоција кадета Војске СрбијеФото: РТС

Вучић је на промоцији најмлађих официра Војске Србије испред Дома Народне скупштине поручио да су људски животи и отаџбина највреднији и да је њихов посао да чувају, бране и штите независност и суверенитет Србије.

"За српског војника отаџбина је увијек била највећа светиња. Наша света дужност да своје потомке васпитавамо на светлим примерима патриотизма", рекао је Вучић, те нагласио да је један од националних приоритет чување и повећање угледа Војске Србије и војне професије.

Он је истакао да само свестрано образован официр гарантује снагу и моћ војске да брани и одбрани своју земљу и отаџбину, те нагласио да Србија претендује да у области одбране и безбједности заузме лидерску позицију у региону.

Вучић је подсјетио на ангажованост српских официра у мировним мисијама у свијету и додао да је поносан на њих.

"То ангажовање је само мали показатељ наше жеље да као држава не будемо ношени буром свјетских збивања, већ да кормилом своје судбине сами управљамо", појаснио је Вучић.

Вучић је навео да су Србији данас потребни будност војника на стражи и ријешеност војника да изврши свој задатак.

"Највећа снага је у одговору шта браниш, шта чуваш и за кога се бориш. Ко брани слободу, кућни праг, своју дјецу, жену, прадедовину, отаџбину, тешко може бити побеђен", истакао је Вучић, те напоменуо да се Срби са поносом сјећају јуначких предака.

Вучић је поздравио кадете из Републике Српске, Анголе, БиХ, који су завршили војне акадмеије у Србији и данас стоје у почасном строју, те изразио увјерење да ће у своје земље однијети изузетно официрско знање и лијепа сјећања на боравак у Србији и доживотна пријатељства.

Извор: СРНА