latinica  ћирилица
09/09/2017 |  14:53 | Аутор: РТРС

"Дејли мејл": Павелић одговоран за геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима

Британски лист "Дејли мејл" подсјећа да је усташки поглавник Анте Павелић у вријеме док је водио Независну Државу Хрватску /НДХ/ у Другом свјетском рату био одговоран за геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима.
Анте Павелић - Фото: Novosti.rs
Анте ПавелићФото: Novosti.rs

"Дејли мејл" објавио је текст о конференцији за новинаре коју су поводом премјештања плоче са усташким поздравом "За дом спремни" из Јасеновца у Новску одржали ХОС-овци, а на којој је говорио и Марко Скејо, бивши ратни командант ХОС-ове бојне "Рафаел Бобан", назване по усташком злочинцу.

Скејо је на тој конференцији тврдио да "није фашиста", што је привукло пажњу лондонског професора Ерика Гордија, а нарочито га је заинтересовао Скејин изглед који неодољиво подсјећа на изглед нацистичког вође Адолфа Хитлера.

Британски лист пише о "исмијавању хрватског активисте који тврди да није фашиста, а носи бркове попут Хитлера", наводећи да се Скејо на конференцији за новинаре појавио носећи кравату са ХОС-овим грбом и поздравом "За дом спремни".

Лист подсјећа да је Скејо приведен на прослави такозваног Дана побједе у Книну након што је са групом истомишљеника урлао усташки поздрав "За дом спремни".

"Дејли мејл" такође подсјећа да је Скејо познат по екстремистичким ставовима и изјави да је Анте Павелић "највећи син хрватског народа".

Извор: СРНА