latinica  ћирилица
09/09/2017 |  16:06 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

"Накнаде за незапослене породиље из буџета"

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бијељини да ће Влада Српске из буџета исплаћивати накнаде за незапослене породиље у висини минималне плате, које ће увести од наредне године.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Израчунали смо и ускоро ћемо изаћи са том рачуницом на основу просјека који већ знамо, како се то креће годишње и каква ће бити методологија", рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је истакла да ће Влада донијети ту одлуку као једну од мјера које ће се примјењивати у оквиру пронаталитетне политике.

"Хтјели смо да покажемо осјетљивост према мајкама породиљама које након што заврше свој породиљски допуст немају гдје да се врате на посао зато што га нису имали ни раније. Дакле морамо везати читав низ системских мјера, а то ће подразумијевати одређене кораке за запошљавање и приоритетно запошљавање мајки и након завршеног породиљског одсуства", рекла је Цвијановићева.

Она је појаснила да ће све незапослене породиље примати мјесечну накнаду у висини од 405 КМ у трајању од 12, односно 18 мјесеци за треће дијете.

Циљ ове владине мјере да се смањи разлика између запослених и незапослених породиља и да незапослене породиље примају одређену финансијску помоћ током периода за који се запослене породиље налазе на плаћеном породиљском боловању.

Влада Републике Српске већ обезбјеђује новчану помоћ у износу од 250 КМ за опрему за новорођенче свим породиљима, матерински додатак за незапослене породиље, једнократну помоћ за треће и четврто дијете у износ од 600 КМ за треће и 450 КМ за четврто дијете, те дјечији додатак и друге мјере у оквиру подршке породици.

Извор: СРНА