latinica  ћирилица
09/09/2017 |  17:19 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Тотална катастрофа: 60 одсто кућа неупотребљиво

Штета коју је ураган "Ирма" ове недјеље изазвао на острвима Свети Мартин и Свети Вартоломеј у Карипском мору се процијењује на 1,2 милијарде евра.
Посљедица урагана - Фото: ТАНЈУГ
Посљедица ураганаФото: ТАНЈУГ

То је објавио је Централни фонд за реосигурање (CCR), француски јавни реосигуравач, специјализован за елементарне непогоде.

"Тај износ обухвата штету на кућама, возилима и у предузећима укључујући губитке од прекида рада", покривене шемом компензације од природних непогода, наведено је у саопштењу.

Налет урагана који је Влада Француске данас званично прогласила природном катастрофом, "један је од највећих (таквих догађаја) за Француску за 35 година", саопштио је "CCR".

На острву Свети Мартин 60% куц́а је сада неупотребљиво, процјењују тамошњи званичници.

Ураган "Ирма" који данас и сутра стиже до Флориде, гдје је од 5,6 милиона људи затражено да се евакуишу, стигао је данас до Кубе пошто је изазвао најмање 19 погибија у Карибима, од чега 10 на француским острвима Свети Мартин и Свети Вартоломеј којима сада пријети још један ураган, назван "Хосе".

Губици и штета у Сједињеним Државама и на Карибима би могли да достигну укупно 120 милијарди долара, каже агенција "Енки Рисерч" (Enki Research).

Извор: Бета