latinica  ћирилица
09/09/2017 |  17:29 | Аутор: РТРС

Могуће је да имате ово кожно стање, а да то и не знате

Тамне мрље, за које многи погрешно вјерују да настају након опекотина од сунца или да је ријеч о сунчевим пегама, заправо је стање коже познато под називом мелазма.
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

Мелазма најчешће захвата лице (чело, образе, горњу усну и браду), а узрок њене појаве је прекомјеран рад ћелија (меланоцита) задужених за производњу меланина.

Ово стање се појављује у блажим и тешким облицима, у 90 посто случајева код жена, а чешћа је код људи тамније боје коже. Међутим, добра вијест је да се лако лијечи.

Иако није сасвим разјашњено, истраживачи сумњају да је изложеност сунцу главни узрок појаве мелазме. Ултраљубичасто свијетло може код неких људи да појача рад ћелија задужених за боју коже.

Хормонске промјене које настају при поремећеном раду штитне жљезде или у трудноћи, али и контрацепција, такође могу да буду узрок појаве мелазме.

Како можете да знате да ли имате мелазму?

Мрље које узрокује овај поремећај могу да буду врло суптилне, а других симптома нема. Дерматолози обично дијагнозу поставе након прегледа коже, па је најбоље отићи код стручњака ако имате било какве сумње. Осим на лицу, поједини људи имају мрље на врату и подлактицама.

Иако не представља опасност, а често се појављује након излагања сунцу, овај поремећај може да указује и на повећани ризик од појаве рака коже.

Како се лијечи?

Као прво, важно је редовно користити крему за сунчање, што помаже у раној фази. Постоје и посебни ласерски третмани и пилинг коже који помажу у уклањању мелазме, пише Хафингтон пост.

Извор: Агенције