latinica  ћирилица
09/09/2017 |  18:02 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Општински суд у Сарајеву забранио кабловским оператерима пренос Евробаскета у БиХ (ВИДЕО)

Утакмице Европског шампионата у кошарци више неће моћи да гледају претплатници четири кабловска оператера у БиХ – Елта кабела, Телрада, Блиц нета и ХТ Еронета.
РТС - Фото: РТРС
РТСФото: РТРС

Општински суд у Сарајеву им је, на захтјев Јунајтед Медије из Луксембурга, наложио да одмах прекину са дистрибуцијом преноса утакмица. Луксембуршка фирма власник је Спорт клуба, који је откупио права преноса. Наведени кабловски оператери су током досадашњег дијела шампионата неовлаштено емитовали сигнале РТС-а или ХРТ-а, због чега су добили тужбе.

Ексклузивна права преноса кошаркаших утакмица са овогодишњег евопског првенства за територију Босне и Херцеговине откупила је телевизија Спортклуб. Слична ситуација је и у сусједним државама, Србији и Хрватској, али је, у тим земљама, права на земаљско емитовање Спортклуб продао националним сервисима, односно РТС-у и ХРТ-у. У БиХ та права није откупила ниједна телевизијска станица. Обзиром да је Спортклуб искључиви носилац права преноса и многи кабловски оператери у својој понуди немају њихове канале, неки су се одлучили да не затамњују сигнал РТС-а за вријеме трајања утакмица Србије, иако су их законски прописи на то обавезивали, а упозорени су и од стране РТС-а.

Власници права послали су упозорење РТС-у да ће ФИБА ускратити сигнал са Европског шампионата уколико се нелегално емитовање у Босни и Херцеговини настави, иако РТС нема механизме да то спречи.
Због тога јавно молимо све кабловске оператере да поштују правила у складу са постојећим уговорима о реемитовању РТС-ових канала.

РТС је и запријетио кабловским оператерима да ће им убудуће ускратити право на емитовање њихових програма, ако наставе са досадашњом праксом. Из Асоцијације кабловских оператера БиХ, не поричући да крше закон, одговарају да РТС не смије бити судија у спору о евентуалном кршењу права у БиХ.

РТС није, не може и не смије бити судија по питању да ли неко некоме проузрокује штету и да ли неко некоме незаконито емитује, јер РТС није оспособљен за нешто такво. РТС нема никаквог правног основа за то. Нити је правно, нити је морално пријетити кабл-оператерима у БиХ да ће им одузети права на властиту продукцију РТС-а, ако не затамни утакмица Европског првенства у кошарци.

Подсјећамо, наша кућа покушала је раније да откупи права преноса са кошаркашког Европског шампионата, али у првом реду због високе цијене, а затим и неколико других услова, које, на жалост, у овом тренутку нисмо били у могућности да испунимо, то нисмо успјели. Ипак, менаџмент РТРС-а и даље улаже велике напоре, како бисмо са власником права постигли договор и гледаоцима омогућили да бар завршницу првенства гледају у директним преносима на нашем каналу.