latinica  ћирилица
09/09/2017 |  18:28 ⇒ 10/09/2017 | 17:00 | Аутор: РТРС

"Ирма" стиже на Флориду: Наређена евакуација готово шест милиона људи (ВИДЕО)

Свијет с невјерицом већ данима прати праву временску катаклизму, која је оставила пустош на карипским острвима. Ураган "Ирма", који уништава све пред собом, приближио се америчкој обали.
Ураган Ирма - Фото: РТРС
Ураган ИрмаФото: РТРС

У највећем страху су становници Флориде, а јаки вјетрови већ су стигли до јужне обале. Наређена је евакуација готово шест милиона људи.

Апокалиптичне слике стижу са Карипских острва након што их је похарао ураган "Ирма". На свом путу, "Ирма" је уништила острва на сјевероистоку Кариба попут Барбуда, Светог Мартина те Дјевичанских острва. Штета се процјењује на 1,2 милијарде евра, а број жртава тренутно је 21. Непосредно након проласка "Ирме" мјештани карипских острва страхују од доласка нове олује "Хозе", која је сада у четвртој категорији на Сафир-Симсоновој скали.

- Живим овдје већ 30 година, и имао сам прилику да видим много урагана. Међутим, за овај ураган немам ријечи. Преживио сам ураган Луис '95. године, али овако нешто до сада нисам видио - каже становник Светог Мартина Паул Дилан.

Ураган "Ирма" тренутно пролази сјеверном страном Кубе. Током наредних сати доћи ће пред Хавану, а затим нагло заокренути на сјевер, директно на Флориду. На Куби су одрадили све припреме и не би требало да буде жртава, али се вјерује да ће бити велика материјална штета, с обзиром на снагу урагана.

Иако ће сутра око поднева кренути директно на Флориду, ураган "Ирма" дјеловаће на југу већ сутра у јутарњим сатима по нашем времену, због величине саме олује, док рубни вјетрови урагана већ сада захватају југ Флориде. Очекује се да ће Ирма ударити обалу Флориде сутра око 16 сати по нашем времену, а власти га описују као "екстремно опасан ураган"

- Олуја је овдје. Ураган "Ирма" сада и дефинитво погађа нашу земљу. Југоисточну Флориду већ су захватили тропски вјетрови, а 25 хиљада људи остало је без електричне енергије. Вјетрови тренутно дувају брзином од 215 километара на час и спадају у четврту категорију - нагласио је гувернер Флориде Рик Скот.

Мајами се већ припрема на најгоре. Становници су у склоништима, а због плиме која ће настати као посљедица снажних вјетрова, очекује се да ће ниво воде порасти за око 3 и по метра.

Погоди ли "Ирма" Мајами како се најављује, недјеља у овом граду могла би изгледати управо овако. --- У САД већ данима влада права паника. Готово шест милиона становника Флориде је евакуисано, више од пола милиона из Џорџије. Путеви су већ два дана потпуно закрчени, јер сви бјеже из града. 

- Драго ми је што не видим људе на улицама. Сви треба да се евакуишу, били туристи или становници Мајамија. Олуја је снажна и нико не би требао да буде на Мајами Бичу - истакао је градоначелник Мајамија Филип Левин.

Амерички предсједник, Доналд Трамп, потписао је закон којим се подиже лимит дуга, наставља финансирање владе до 8. децембра и обезбјеђује 15,2 милијарде долара помоћи за штету коју је проузроковао претходни ураган "Харви". Грађане је замолио да прате упутства надлежних. 

- Ово је олуја која има апсолутно разорни потенцијал. Молим све који су на њезином путу да буду опрезни и прате све препоруке Владе и полиције - додао је Трамп.

"Ирма" погађа обале САД-а двије седмице након урагана "Харви" који је погодио Тексас, гдје је погинуло око 60 људи, а процијењена штета у тој држави и Луизијани износи око 180 милијарди долара. Урагани "Ирма" и "Хозе" поставили су својеврстан рекорд - постали су прва два урагана која су се с подједнаком брзином од око 250 километара на час појавила у исто вријеме на релативно малој удаљености. Осим урагана "Хозе", јача и ураган "Катја", за који се очекује да ће погодити подручје потресом погођеног Мексика већ сутра.