latinica  ћирилица
09/09/2017 |  20:15 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Харадинај изабран за премијера самопроглашеног Косова

У Приштини је изабарана нова Влада самопроглашеног Косова, на челу са премијером Рамушем Харадинајем, у којој ће бити и три министра са Српске листе

Далибор Јевтић изабран је за замјеника премијера и министра за заједнице и повратак, Иван Тодосијевић ће обављати функцију министра администације и локалне самоуправе, а Ненад Рикало биће министар пољопривреде.

Влада је изабрана са 62 гласа, без уздржаних и гласова против. У Харадинајевом кабинету први његов замјеник Беџет Пацоли ће обављати и функцију министра спољних послова.

Гласању за избор нове Владе нису присуствовали посланици Декомкратског савеза Косова и покрета "Самоопредјељење", па је од укупно 120 посланика гласању присуствовало 62 посланика.

Послије гласања чланови Владе су уз звуке химне самопроглашеног Косова положили заклетву у којој, између осталог, стоји да ће се залагати за поштовање устава и закона Косова и штитити "територијални интегритет и суверенитет државе Косово".

Влада Косова је изабрана послије скоро трочасовног прекида сједнице парламента, јер се чекао долазак девет српских посланика, чланова Српске листе, који су у салу ушли пошто су претходно у Београду имали састанак са директором Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију у Влади Србије Марком Ђурићем.

Избором Владе окончана је вишемјесечна институционална криза која је трајала од 11. јуна када су одржани парламентарни избори.

Извор: СРНА