latinica  ћирилица
10/09/2017 |  13:03 ⇒ 13:58 | Аутор: РТРС

Вулин: Србија ће увијек бринути о свим Србима

Министар одбране Србије Александар Вулин поручио је данас у Босанском Петровцу да ће Влада и предсједник Србије увијек бринути о Србима, без обзира гдје живе, те да Србија жели БиХ која поштује Републику Српску и сваког грађанина.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Вулин је објаснио да Срби знају да могу "да уживају заштиту своје државе и свих највиших политичких представника Србије".

"На овај начин показујемо колико нам је стало до Срба", рекао је Вулин новинарима у Босанском Петровцу гдје је присуствовао устоличењу новоизабраног епископа бихаћко-петровачког Сергија, а том приликом изразио је задовољство што је на земљи својих предака.

Он је рекао да је Србија један од гараната Дејтонског споразума и жели да БиХ буде стабилна, мирна, слободна, сигурна и добра према свим грађанима.

"Дејтонски споразум је донио мир и не сме бити мењан без асполутне сагласности сва три конститутивна народа, као и свих земаља гараната тог споразума. Ми хоћемо БиХ која поштује Републику Српску и сваког грађанина", поручио је Вулин.

Србији стало до сигурне и мирне БиХ

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је данас у Босанском Петровцу да је Србија недавном посјетом предсједника Србије Александра Вучића Сарајеву показала колико јој је стало до мирне, сигурне и стабилне БиХ.
Вулин је рекао новинарима да је та посјета показала да Вучић има способност правог државника, који може да обједини и уједини, те да са саговорницима проналази оно што спаја људе.

"Посјета је оправдала очекивања и посебно сам задовољан што је Вучић изборио прилику да покаже да је Србија фактор мира и стабилности на овом простору", рекао је Вулин.

Он је изразио забринутост што су прошле двије године, а није се сазнало ко је покушао да убије Вучића на комеморацији жртвама у Сребреници.

"Док год су инспиратори тог покушаја убиства на слободи не може нико бити миран ни у БиХ ни у Србији. Ако су једном покушали такво зло, зашто мислите да то неће урадити други пут и то према неком другом", рекао је Вулин

Када је ријеч о недавном уласку Срба у Владу Рамуша Харадинаја у самопроглашеном Косову, Вулин је навео да нема другог начина да Срби остану на Космету осим да преузму судбину у своје руке.

"Је ли боље да зависе Срби од Албанаца или Албанци од Срба. Мислим да овако Албанци више зависе од Срба него обрнуто. Ако Харадинај поново буде пожелио да гази Србију до Ниша тешко ће то моћи урадити са Владом која зависи од Срба. Ако буде хтио да избјегне формирање заједнице српских општина и етнички очисти Космет, тешко ће то моћи из истог разлога", рекао је Вулин и додао да ће сваки избор Срба са Космета бити подржан од Србије.

Коментаришући пресељење спорне табле ХОС-а са усташким поздравом "За дом спремни" из Јасеновца у Новску, Вулин је навео да му је драго што је Хрватска признала све што разумни људи и сви антифашисти свијета говоре.

"Нема мјеста у Јасеновцу за усташки фашистички поздрав. Жао ми је што још увек нема снаге и храбрости да се каже да усташком подзраву нема места ни у Хрватској ни било где у свету", рекао је Вулин.

Он је поручио да се радује дану када ће хрватска Влада имати снаге да каже да у тој земљи нема мјеста усташким поздравима, не зато што је то законска, него људска обавеза.

Извор: СРНА