latinica  ћирилица
10/09/2017 |  14:58 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Обиљежено 22 године од прогона Срба из Возуће (ВИДЕО)

У Цркви Светог Георгија у насељу Стог код Возуће почело је служење Свете литургије поводом обиљежавања 22 године од прогона 1.920 српских породица са подручја Возуће, долине ријеке Криваје и јужног Озрена.
Озрен - обиљежавање 22 године од прогона 1.920 српских породица - Фото: СРНА
Озрен - обиљежавање 22 године од прогона 1.920 српских породицаФото: СРНА

Манифестацији присуствују потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар рада и борачко инвалидске заштите Миленко Савановић, изасланик предсједника Републике Српске Пантелија Ћургуз.

Претходно је колона са око 600 учесника марша "Стазама егзодуса 2017", након седмочасовног пјешачења, стигла у насеље Стог код Возуће, општина Завидовићи, стазом дугом 22 километра.

Након литургије биће служен парастос за погинуле на возућком фронту, прислужене свијеће и положени вијенци на спомен-обиљежја погинулим и несталим припадницима јединица Војске Републике Српске из Возуће и са других простора, које су учествовале у одбрани српског народа на овом подручју.

Данас је освештана и Спомен-плоча за погинулог бугарског добровољца Евгенија Васиљева Љубенова.

Савановић: На Возући почињени стравични злочини над Србима

Министар рада и борачко–инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић истакао је да су на Возући почињени стравични злочини, који ће ући у историју страдања српског народа, и представљају оличење тежине живота на овом простору и суживота кога неко заговара.

"На подручју озренских села и Возуће прије рата било је двије трећине српског становништа, а сада су они `статистичка грешка`, јер је од 10. до 24. септембра протјерено становништво око 30 српских села, са 1.920 породица те 7.680 становника", навео је Савановић, који је данас у Стогу присуствовао обиљежавању 22 године од прогона и страдања српских породица са подручја Возуће, из долине ријеке Криваје и са јужног Озрена.

Савановић подсјећа да су посмртни остаци Срба премјештани у 11 масовних гробница са 140 тијела, а да је 1997. године, у присуству ОХР-а, у двије гробнице пронађено 21 тијело од чега 17 без главе.

Он је навео да је на Возући страдало 300 војника са овог подручја и 400 војника из Првог крајишког корпуса. Нестало је 379 војника од којих 122 нису идентификована, те 32 цивила од којих је 20 идентификовано.

Савановић је поручио да је Возућа примјер и поука младим нараштајима да се мора добро познавати историја крваве борбе српског народа за свој опстанак и останак.

Он је истакао да је Република Српска плаћена високом цијеном и жртвама и истакао да се она мора бранити јединством и одрицањем, те економским јачањем Српске.

Савановић је данас положио вијенац на Спомен-крст страдалим у порти цркве Светог Георгија.

Вијенце је положио и изасланик предсједника Републике Српске Пантелија Ћургуз, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, припадници некадашњег Четврте озренске лаке пјешадијске бригаде, Завичајно удружење "Завидовићана" из Добоја као и представници општина и борачких организација из Петрова, Добоја, Лакташа, Вукосавља, Српца те остали.

"Возућа је симбол епопеје Срба"

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је данас Срни да је Возућа симбол страдања српског народа и мјесто веће епопеје у Републици Српској.

"Возућа је и знак непоколебљиве воље да се преживи, а исто тако знак да се Република Српска ствара", рекао је Стевандић.

Он је истакао да је данас на Возући како би одао пошту за 459 страдалих бораца Војске Републике Српске.

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић каже да је над српским становништвом са подручја Возуће, долине ријеке Криваје и Озрена почињено свјесно и намјерно етничко чишћење са индицијама геноцида.

Он подсјећа да је са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића од 1992. године протјерано више од неколико десетина хиљада Срба, који су све до септембра 1995. године спас тражили у Возући.

Свештеник Зоран Живковић навео је да је у Завидовићима свега 50 српских домаћинстава, углавном старих људи.

"Нажалост слика са наталитетом или повратком на подручје ових парохија је веома лоша, нема поправке и углавном је присутно одумирање српског становништва, а и они шту се вратили углавном су старци", рекао је он.

Миленко Марковић, који је током ратних дешавања био заробљен и одведен у Тузлу, каже да се често враћа на пријератно домаћинство, али да не размишља о сталном повратку.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називом "Ураган" или "Фарз".

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, у офанзиви у којој је учествовало 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", као и усљед бомбардовања НАТО снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за 129 још трага.

Извор: СРНА