latinica  ћирилица
10/09/2017 |  16:42 ⇒ 11/09/2017 | 09:46 | Аутор: РТРС

Реакције на одлуку РАК-а: Притисак на Јавни медијски сервис Српске (ВИДЕО)

Већ десет дана трају реаговања на одлуку Регулаторне агенција за комуникације да РТРС казни новчано због одбијања да прикључи телевизију К3 на Мултиплекс-А.
РТРС - Фото: РТРС
РТРСФото: РТРС

РАК се позивао на одлуку Савјета министара из децембра прошле године, иако је из Министарства транспорта и комуникација БиХ јасно поручено да закључци РАК-а немају никакво упориште у одлукама Савјета министара БиХ. Наша медијска кућа уложила је жалбу, о којој би савјет Регулаторне агенције за комуникације требало да расправља 20. септембра.

Примјена силе против Радио -телевизије Републике Српске. Најава до сад невиђеног притска на Јавни медијски сервис стигла је од директора РАК-а Предрага Ковача. Овако би се у двије реченице могло описати протеклих десетак дана када је ријеч о односима на релацији Регулаторна агенција за комуникације и РТРС. 

- РАК има могућност да користи органе безбједности, да реализује своје одлуке, које наложи и које су у складу са законом - рекао је директор Регулаторне агенције за комуникације БиХ Ковач.

На питање новинара да користи полицију, Ковач је одговорио: "Све што нам стоји на располагању".

Имајући у виду да је одлука РАК-а првостепена, РТРС је уложио жалбу, а о њој ће се расправљати 20. септембра. Три су могућа исхода, да савјет усвоји жалбу наше медијске куће, да је одбаци и да преиначи првостепену одлуку РАК-а. Руководство РТРС-а добило је од Управног одбора пуну подршку да заштити имовину и интересе Радио Телевизије Републике Српске.

- Очекујемо да ће Савјет РАК-а поништити ову назакониту одлуку и очекујемо да ће реаговати Обор Система РТВ БиХ, који су надлежни за спровођење процеса дигитализације у БиХ - истакао је бивши члан Савјета РАК-а и члан Управног одбора РТРС-а Слободан Бошковић.

Јасна је била и струка, одлука Рака правно је насиље. Адвокати поручују да је РТРС јавни сервис кога је основала НСРС, и у складу с тим мора се и понашати. Ако би, кажу, РТРС дао некоме да користи њихову опрему и да тако остварује добит, без одређене накнаде, то би било кривично дјело. 

- Да ли би ико од вас пристао да да своју имовину трећем лицу без накнаде? Ријеч је о имовини Републике Српске, права и обавезе врши НСРС. Имовина је уставна категорија. Немамо закон који регулише ову област и то је суштина проблема. Ми у овоме видимо примјену силе органа и институција из Сарајева над имовином Српске - истакао је генерални директор Радио-телевизије Републике Српске Драшко Милиновић.

Потврда да закључци РАК-а немају никакво упориште у одлукама Савјета министара БиХ стигла је и из Министарства транспорта и комуникација БиХ. Поручили су да Савјет министара никада није прописао обавезу јавним сервисима да уступе своју опрему без накнаде.

- Ми смо оставили могућност да јавни РТВ сервиси ту опрему рентају, да је могу издавати. Дакле, издајете своју опрему и наплаћујете за то нешто - нагласила је шеф Одсјека за комуникације у Министарству транспорта и комуникација БиХ Миланка Суџум.

Док је за већину ово још један обрачун са институцијама Српске, Савез за промјене подржава одлуке РАКА. Лидер СДС-а не види ништа спорно у томе да К3 буде прикључен на Мултиплекс А. Подсјећа да је Савјет министара у овом сазиву омогућио да опрема РТРС-а постане њено власништво, након што то, каже, СНСД годинама није учинио.

- Опет смо дошли на терен поштовања закона, одлука, јасно се види ко на томе инсистира, а ко жели да их опструише. Да ли то значи да ви подржавате узурпацију? Пуна подршка тој независној иснтитуцији на чијем челу се налази господин Ковач - изјавио је предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

За СНСД одлука РАК-а да казни РТРС најсрамнија је, кажу, од потписивања Дејтонског споразума и представља директно спровођење политике СДС-а на подривању институција Српске. Оно што, додају, посебно смета јесте да дојучерашњи потпредсједник СДС-а, а садашњи директор РАК-а позива полицијске агенције са нивоа БиХ да учествују у спорвођењу одлуке која није правно утемељена.

- Немам ништа против самосталности агенција на нивоу институција БиХ на које се они позивају, али имам против тога да се крше закони и да представници Срба из Републике Српске прерастају у осветничке хорде према Српској и њеним институцијама - каже посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ Никола Шпирић.

Потпредсједник НСРС Ненад Стевандић поручио је директору РАКа Предрагу Ковачу да поднесе оставку. Стевандић каже да се регулаторна агенција одавно претворила у политичку институцију са једним циљем, да напада институције Републике Српске. Осуде на одлуку РАК-а стигле су и од удржења проистеклих из Одбрамбено отаџбинског рата.