latinica  ћирилица
10/09/2017 |  17:38 ⇒ 11/09/2017 | 08:34 | Аутор: РТРС

Прве жртве урагана "Ирма" на Флориди (ВИДЕО)

Ураган "Ирма", који данима иза себе оставља пустош, стигао је до обала Флориде, доносећи снажне вјетрове и обилне падавине. Центар урагана погодио је острва на југу. Ураган је однио и прве жртве на Флориди, гдје су најмање три особе изгубиле живот, јавља "Еј-Би-Си њуз".
Ураган Ирма - Фото: Screenshot/YouTube
Ураган ИрмаФото: Screenshot/YouTube

Метеоролози упозоравају – најгоре слиједи. Власти су наредиле евакуацију, највећу у протеклих 100 година.

Под ударом урагана, на Флориди је почела да отказује опрема за мјерење брзине вјетра, који достиже и преко 200км на час. У страху од "Ирме" трећина становника ове савезне државе напустила је домове. Неки су спас потражили код рођака и пријатеља, а други ће чекати да опасност прође у привременим склоништима или забарикадираним домовима. Међу њима је и Бањалучанка Аида Османчевић Смит која годинама живи у Америци.

Иако се још не зна хоће ли се њихово мјесто пребивалишта наћи на путу разарајућег урагана, Аида каже да је њена породица на вријеме преузела све што је потребно- обезбиједили су довољно хране, воде и бензина, а на прозоре су ставили заштите. Све што им сада преостаје јесте да чекају.

Власти су у привремена склоништа претвориле школе, спортске центре и стадионе који, према њиховом мишљењу, могу да издрже ударе вјетра од 210 километара на час.

- Овдје су капацитети попуњени, има 900 људи, али смо сигурни да ова зграда може да издржи удар урагана категорије четири. Вјерујем да смо овдје сигурни - рекао је управник у склоништу US "Irma" Shelters Патрик Калахан.

До сада је без електричне енергије остало више од пола милиона домова. Без струје би могли бити и до неколико седмица. Власти упозоравају да након снажног вјетра очекују поплаве. До сада су забиљежени таласи висине четири метра.

- Упозоравам становнике Флориде да када се смири вјетар, не мисле да је опасност прошла. Локални званичници ће вам рећи када је безбједно - истакао је фувернер Флориде Рик Скот.

Медији стално апелују на становништво да остану на сигурном и да је највећи узрок смрти код оваквих непогода, утапање. Карипска острва која је "Ирма" претходних дана погодила, потпуно су разорена.