latinica  ћирилица
11/09/2017 |  08:24 ⇒ 14:23 | Аутор: РТРС

Мајами под водом, четири милиона људи без струје (ВИДЕО/ФОТО)

Ураган Ирма пао је на категорију један. Опасност није прошла јер вјетар и даље носи све пред собом. Пријети и поплавни талас.

Ураган је прошао југозападном Флоридом и иза себе оставио траг разарања. Улице градова су поплављене, дрвеће је ишчупано и уништени електро водови због чега је више од четири милиона људи остало без струје. Неколико људи је погинуло.

Метеоролози и даље упозоравају на опасност од бујичних поплава у мјестима које је похарала Ирма.

Иако је пао по снази са брзинама вјетра од 168 киломатара на час, и даље је ријеч о урагану који чупа дрвеће и улице претвара у ријеке. Ураган Ирма најприје је погодио Флорида Кејс, потом оток Марко, а тренутно је под ударом залив Тампа.

Према првим процјенама штете настала ураганима Ирма и Харви могле би бити око 290 милијарди долара, односно један посто америчког БДП-а.

Национални метеоролошки центар издао је нова упозорења због торнада за дијелове Флориде, али и за дијелове државе Џорџија. Истовремено су грађани упозорени да остану у кућама због опасности од поплава.

Национални центар за урагане саопштио је да опасност није прошла јер вјетрови ударају брзином 155 километара на час и олуја се приближава Тампи на Флориди, преноси АП. Наводи се да је прво на удару подручје јужно од града Лејкленда, који се налази источно од густо насељеног региона Тампа Беја.

Очекује се да ураган за сада остане над Флоридом и потом настави према америчким савезним државама Џорџија, Алабама и Тенеси, као и да Ирма у међувремену ослаби на ниво тропске олује.

Национални центар за урагане да је Ирма и даље опасна по људске животе.

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је синоћ да сматра да се САД "мало посрећило" након што је ураган Ирма скренуо са првобитног курса и упутио се ка западу дуж обале Флориде.

Ураган Ирма ослабило је на олују категорије 2, чиме је технички изгубио статус великог урагана, након што се обрушио на југозапад Флориде.

"Лоше вијести су да је ово неко велико чудовиште", рекао је Трамп у Бијелој кући. Он је додао да ће Ирма коштати много, али да о томе не размишља тренутно. "Тренутно, забринути смо за животе (људи), не трошкове", рекао је Трамп.

Трамп је одобрио да се на Флориди прогласи стање природне катастрофе и наложио федералну помоћ овој држави. То је од предсједника САД претходно затражио гувернер Флориде Рик Скот.

Проглашење стања природне катастрофе значи да грађани и бизнисмени могу да се пријаве за средства за привремени смјештај и поправку домова, позајмице са ниским каматним стопама како би покрили губитке због неосигуране имовине и друге програме.

Федерална влада ће такође надокнадити окрузима трошкове за ванредне заштитне мјере укључујући евакуацију и смјештај угрожених, као и средства за уклањање рушевина.

Извор: Танјуг