latinica  ћирилица
11/09/2017 |  09:38 ⇒ 09:42 | Аутор: РТРС

Миомир Кецмановић - У тениски свијет ушао из досаде

Миомир Кецмановић, најбољи јуниор свијета, којег ћемо ове седмице моћи гледати на АТП челенџеру "Бањалука 2017", говори о тениским почецима, али и о наступу у граду на Врбасу.

"Играо сам једном у Бањалуци, на Купу нада за играче до 10 година, а срећан сам сада на челенџеру. Лијепо је! Био сам на неколико челенџера и лијеп је осјећај играти овдје", рекао је Кецмановић и додао:

"Циљ је да одиграм најбоље што могу, а ако прођем које коло бићу задовољан." Пут до тениског врха Кецмановић је почео као шестогодишњи дјечак.

"Са шест година сам почео да играм на Златибору. Било ми је јако досадно, нисам знао шта ћу са собом и онда су ме послали на тенис и тако је све почело", прича најбољи млади тенисер свијета.

Тенис је брзо заволио, таленат је препознат, а тениски пут га је касније одвео у САД, гдје је стигао на позив ИМГ академије, раније познате под именом Тениска академија Ника Болетијерија. Тада је имао 13 година. Породици није било лако што Миомир одлази у САД, али све је било лакше јер је уз њега била тетка Тања.

"Ја сам био врло узбуђен што ћу да идем у САД, и једва сам чекао. Био је то одличан период за мене. Пуно ми је значило што је тетка са мном и што имам некога свог. Захвалан сам јој што је одлучила да буде са мном, иако није морала. Ваљда ћу успјети за коју годину да јој се одужим за све што је учинила за мене", рекао је Кецмановић.

Иако је његова тетка психолог, са њом не прича много на тему психологије у спорту јер, како каже, има своје психологе.

Она је свакако ту да да понеки савјет, а савјете је добијао и од врхунских тенисера попут Новака Ђоковића.

"Упознао сам много врхунских тенисера. У САД често виђам Кеија Нишикорија, а и Макс Мирњи је често тамо... Разговарао сам и са Ђоковићем, добијам савјете од њих, али то су углавном савјети за меч који играм тај дан... Наравно, ту су и оне стандардне поруке да вјерујем у себе", прича Кецмановић.

Каже да вјерује у себе, те да за пет година себе види у топ 100. На посљедњој АТП листи био је 314. играч свијета.

"Прво треба доћи до топ 100, па онда ћу се борити за даље. Најтеже је доћи међу 100 најбољих, послије је лакше", каже осамнаестогодишњи Београђанин и додаје:

"Много је тешко доћи на врх. Онај ко није у тенису не може ни да замисли колико је потребно тренирања и одрицања. Некад ме нервира кад неко са стране говори како је то лако, јер немају појма колико морате да дате себе да бисте нешто постигли. Изузетно је тешко."

Успјеси

Кад говори о успјесима, Кецмановић каже да је најпоноснији на прво мјесто на јуниорској ИТФ листи, али и зато што је постао тек трећи тенисер који је одбранио титулу на престижном Оранж боулу (први након 1974. године), те што је у истој години освојио и Еди Хер турнир.

"Ове године сам освојио и три фјучерса, што је боље него што сам очекивао", рекао је Кецмановић. 2017. почео да игра професионалне турнире 1.мјесто на јуниорској ранг-листи 314. на АТП ранг-листи.

Извор: Независне новине