latinica  ћирилица
11/09/2017 |  09:50 ⇒ 09:59 | Аутор: РТРС

Уклоњен крст са Сахат куле у Подгорици!?

Са куле у главном граду Црне Горе скинуто је хришћанско обиљежје. Митрополија црногорско-приморска истиче да је то "нечувена одлука".
Уклоњен крст са Шахат куле - Фото: Screenshot/YouTube
Уклоњен крст са Шахат кулеФото: Screenshot/YouTube

Крст са Сахат куле у Подгорици, који је више од стотину година био њено обиљежје, уклоњен  јетоком рестаурације овог објекта и реконструкције трга Бећир-бега Османагића, пишу Вечерње новости.

Поводом овога реаговали су из Митрополије црногорско-приморске, оцјењујући да се ради о скандалозној одлуци подгоричких власти. Позивају на одговорност све који су донијели такву одлуку, захтијевајући од надлежних да се крст што прије врати на Сахат кулу.

Главну ријеч у реконструкцији Сахат куле има Подгорица на чијем челу је Славољуб Стијеповић, док пројекат вриједан милион евра финансира турска агенција Тика.

Протојереј и секретар Црквене општине Подгорица Предраг Шћепановић каже да би Митрополија црногорско-приморска такође осудила и да је са неког објекта "скинут полумјесец или било које друго обиљљежје наше браће муслимана или било које друге вјерске организације".

"Ја бих реаговао као свештеник, човјек и Подгоричанин. Крст на Сат кули је посљедњих 100 година био њено обиљежје. Уклоњен је рестаурацијом која се обавља иза очију јавности и знатижељног посматрача и љубитеља културе и старина. Та вијест нас је запрепастила. Ако сто година крст никоме није сметао, чудимо се да се сада покрећу иницијативе да крст као симбол већинског православног становништва у Црној Гори буде уклоњен", каже свештеник Шћепановић.

Протојереј ставрофор Велибор Џомић подсјећа да је 12. априла заједно са свештеником Мирчетом Шљиванчанином на званичном састанку обавијестио замјеника градоначелника Подгорице Часлава Вешовића да до њих стижу информације да ће крст бити уклоњен.

"Вешовић је изричито нагласио и дао ријеч да реконструкција куле мора бити обављена тако да објекат и све на њему буде очувано у затеченом стању. Сада тражим од њега да одржи дату реијч", каже Џомић.

Сахат кула је саграђена 1667. године и дуго је била војно утврђење. Након ослобођења Подгорице од Турака, око 1890. године, на врху ове грађевине високе 16 метара постављен је велики метални крст који је стајао све до ових дана.

Извор: Вечерње