latinica  ћирилица
11/09/2017 |  12:02 | Аутор: РТРС

Шојгу: Повећати помоћ становништву ослобођених подручја

Руски министар одбране Сергеј Шојгу упутио је писмо специјалном изасланику УН за Сирију Стафану де Мистури, у којем позива међународну заједницу да повећа помоћ сиријским грађанима, саопштено је из руског Министарства одбране.
Сергеј Шојгу (Фото: Sputnik/Alexei Druzhinin) -
Сергеј Шојгу (Фото: Sputnik/Alexei Druzhinin)

У саопштењу се наводи да је Шојгу позвао Мистуру да одмах повећа хуманитарну помоћ у оквиру УН и хуманитарних организација и да активно учествује у изградњи уништених кућа, школа, болница и инфраструктурних објеката.

У писму руског министра одбране се напомиње да су Руске ваздухопловне снаге ослободиле сиријску територију од терориста и створиле услове за поновно успостављање мирног живота.

Шојгу је додао да се не могу сви Сиријци брзо вратити кућама, због тога што су терористи уништили многа насеља, на хиљаде кућа, болнице и инфраструктуру, преноси ТАСС.

"Руска страна стално нуди хуманитарну и медицинску помоћ, ради на деминирању ослобођених подручија, те рјешава многа питања у поновном успостављању мирног живота. Како би се обезбиједили услови за што скорији повратак, потребно је ускладити напоре читаве међународне заједнице", наводи се у саопштењу Министарства.

Шојгу је раније послао писмо предсједнику Црвеног крста и Црвеног полумјесеца Питеру Мауреру, позивајући га да одмах повећа хуманитарну помоћ за Сирију.

Извор: СРНА