latinica  ћирилица
11/09/2017 |  12:30 | Аутор: РТРС

Беванда тврди - Звидићеви наводи нису став СМ БиХ

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда рекао је да ова институција уопште није условила изградњу Пељешког моста утврђивањем границе на копну и мору, као ни пловним коридором са Хрватском, демантујући тако предсједавајућег Дениса Звиздића који је у писму премијеру Хрватске Андреју Пленковићу навео да су то "нужни предуслови".
Вјекослав Беванда (Фото: Beliczay Laszlo) -
Вјекослав Беванда (Фото: Beliczay Laszlo)

Беванда је нагласио да му Звиздићево писмо није прослијеђено, нити су такви закључци утврђени у Савјету министара", рекао је Беванда у Мостару.

Он је појаснио да су на 108. сједници Савјета министара управо донесени закључци на приједлог министра комикација и транспорта Исмира Јуска којим се Хрватској не спречава право на наставак градње Пељешког моста, преноси Н1.

"Савјет министара је једногласно усвојо извјештај министра Јуске гдје је наведено да нема формалних препрека за изградњу Пељешког моста и да то не треба повезивати с конвенцијом о праву мора", појаснио је Беванда.

Звиздић је недавно упутио Пленковићу писмо у којему је истакао да ниједна институција власти на нивоу БиХ никада није дала нужну формалну сугласност за градњу Пељешког моста, тврдећи да су утврђивање границе на копну и мору, те пловни коридор на мору нужни предуслови да би се такав пројект реализовао.

Пленковић је прошле седмице изјавио да ће се Пељешки мост градити на хрватској територији, те за почетак радова нема никаквих препрека.

Извор: Срна