latinica  ћирилица
11/09/2017 |  14:18 ⇒ 14:19 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Намјера ПДП-а је да обесмисли могућност независне Српске

Члан Главног одбора СНСД-а Радован Ковачевић сматра да је сасвим јасно да је намјера предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића и партије на чијем је челу да "обесмисле идеју и могућност независне Републике Српске, представљајући сваки напор на том путу као корак ка некој изолацији и неком измишљеном мраку".
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

"Ми у СНСД-у смо одавно препознали снисходљивост политике ПДП-а, али нам је драго што је Бореновић коначно и јавно обзнанио да ПДП не жели да учествује у консензусу у Републици Српској, као ни у очувању и у оснаживању самосталности Републике Српске", нагласио је Ковачевић.

Он је рекао да је увјерен да ће "грађани Српске добро разумијети управо то да они бјеже од консензуса и српског договора, као и да ће на изборима наредне године елиминисати оне који су против консензуса и договора у Републици Српској".

"Политика СНСД-а ће и у наредном периоду бити заснована на принципу 'самостална Република Српска у дејтонској БиХ', а они који раде на урушавању Дејтона и дејтонске БиХ морају бити свјесни да ће нас управо они окренути искључиво ка принципу 'самостална Република Српска', јер дејтонска БиХ више неће постојати. Управо то и јесте задатак Бранислава Бореновића и ПДП-а, да нас оставе без алтернативе и без излаза", истакао је Ковачевић.

Он је навео и да је ПДП најмање позван да прича о економији с обзиром на то шта су управо они учинили за фискални систем када су, кршећи Дејтонски споразум, трајно пребацили приходе Републике Српске на ниво БиХ.

Коментаришући изјаву предсједника СНСД-а Милорада Додика да ће идеја о могућем одржавању референдума о статусу Републике Српске у 2018. години бити разматрана касније, јер је немогуће обезбиједитити консензус о било ком питању са чланицама Савеза за промјене, Бореновић је упитао о каквом консензусу се говори када је то ријеч коју је, како каже, власт скоро избацила из свог вокабулара.

Бореновић је мишљења да је "Додикова прича о самосталности" увод у, како каже, изолацију и нестанак Републике Српске.

Извор: СРНА