latinica  ћирилица
11/09/2017 |  14:38 ⇒ 16:30 | Аутор: РТРС

ЖРС позвале раднике да се врате на посао

Управа Жељезница Републике Српске не спори да су у текућој години настала одређена дуговања према радницима, прије свега по основу топлог оброка и накнаде за превоз, али као што је то већ више пута истицано, до кашњења са исплатама долази због недостатка новчаних средстава, а не због воље Управе да нека радничка права ускрати или умањи.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Подсјећамо да се плате у Жељезницама Српске исплаћују редовно, у складу са Законом о раду, у текућем мјесецу за претходни мјесец, и то је за Управу приоритет код планирања и плаћања трошкова. У 2017. години све плате су исплаћене у законском року. Уз плату, радницима се редовно исплаћује и регрес у мјесецу у којем је радник био на годишњем одмору.

Поред укупно осам исплаћених плата у овој години (седам доспјелих плата за период јануар – јул и плата за децембар мјесец исплаћена у јануару) Управа је обезбиједила и исплату пет топлих оброка и четири накнаде за превоз за текућу годину, а из 2017. године доспјеле су а према радницима остале неизмирене, једино обавезе за два топла оброка и три превоза са километром.

Како се у току мјесеца морају измиривати и обавезе од којих зависи процес рада и одржавање безбједности у жељезничком саобраћају, који не смију бити угрожени, јасно је да ЖРС у складу са могућностима, измирују обавезе према радницима.

Поступци појединих радника који су се одлучили на овакав чин изражавања личног незадовољства не може се сматрати штрајком, како у својим иступима наводе, јер исти није организован у складу са Законом о штрајку.

Радници морају бити свјесни посљедица не само по лично здравље већ и по њихов радно-правни статус, због поступања мимо важећих прописа, те Управа позива све раднике, који су се одлучили за такозвани штрајк глађу да одустану од даљег угрожавања властитог здравља, а да свако незадовољство везано за остваривање права из радног односа рјешавају у складу са важећим законским прописима.

При томе, Управа истиче да је свјесна тешког материјалног стања у коме се жељезнички радници налазе, али то је случај и са многим другим радницима у Српској, те раднике позива да имају разумијевања за потезе које Управа ЖРС чини на побољшању стања, активности које заједно са Владом Српске предузимамо на реорганизацији и рјешавању свих проблема жељезничких радника уз учешће Свјетске банке, врате се својим редовним радним активностима а да се сви проблеми рјешавају у складу са законом у редовним процедурама, наводи се у саопштењу Жељезница Српске.