latinica  ћирилица
11/09/2017 |  17:35 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Министарство просвјете и културе Српске: Измирујемо обавезе просвјетарима

Министарство просвјете и културе Републике Српске саопштило је да је Влада Српске потписала у априлу са гранским синдикатима Меморандум о разумијевању о измиривању обавеза из претходног периода и да су, у складу с тим, до сада просвјетним радницима исплаћене јубиларне награде за период од 2011. до 2014. године, заостале накнаде из 2014. године за рођење дјетета и помоћ у случају смрти члана уже породице.
Министарство просвјете и културе Републике Српске - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културе Републике СрпскеФото: РТРС


Министарство је најоштрије осудило, како су навели, неистине које су објавили поједини медији да "Влада Српске прави проблем просвјетним радницима који су у процесу судских спорова са Владом због дуговања", из Министарства подсјећају и да је у процедури исплата дуговања за превоз из 2015. године, те да се отпремнине редовно исплаћују.

Из Министарства наводе да се просвјетним радницима, који су склопили споразум са Агенцијом за мирно рјешавање радних спорова, заостала дуговања исплаћују на основу тог споразума, који има снагу извршног судског рјешења, а радницима који су се опредијелили да своја права траже путем суда, заостала дуговања се исплаћују на основу пресуде.

"Исплате у овим случајевима се врше заједно са каматама и трошковима судских спорова путем посебног одјељења у Министарству финансија које евидентира и врши исплату извршних судских рјешења", истичу из Министарства.

Министарство просвјете и културе Српске наводи да редовно одржава састанке са Синдикатом образовања, науке и културе, на којима рјешава сва отворена питања.

Извор: СРНА