latinica  ћирилица
11/09/2017 |  18:08 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

Човић: Нема препрека за градњу Пељешког моста

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић информисао је данас у Загребу предсједника Хрватске Колинду Грабар Китаровић да, што се тиче институција БиХ, нема никаквих формално-правних препрека за изградњу Пељешког моста, а да се не може утицати на индивидуалне ставове и реаговања појединих званичника у БиХ.
Човић и Колинда Грабар Китаровић - Фото: Screenshot
Човић и Колинда Грабар КитаровићФото: Screenshot

Током разговора са предсједником Хрватске о односима двије земље, политичким приликама у БиХ и њеном евроатлантском путу, Човић је рекао да одређене политичке снаге у БиХ користе питање изградње Пељешког моста у дневнополитичке сврхе и у контексту предизборне кампање за опште изборе 2018. године, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Према Човићевим ријечима, због тога се намјерно пројектују проблеми у међудржавним односима са Хрватском тамо гдје они објективно не постоје.

Заједнички је оцијењено да је Пељешки мост важан пројекат, како за Хрватску, тако и за БиХ, регион и ЕУ који треба поздравити јер је у интересу свих.

На састанку је оцијењено да су од кључног значаја за демократску стабилност БиХ измјене Изборног закона, те одредаба које се односе на избор делегата у Дом народа Федерације БиХ, а које је Уставни суд БиХ прогласио неважећим. Саговорници су закључили да неспровођење ове одлуке директно угрожава принципе Дејтонског мировног споразума и његовог устава, те производи даље озбиљне реперкусије по неравноправан положај Хрвата у БиХ, на што су дужни да реагују и БиХ и Хрватска.

Закључено је да је Изборни закон неопходно измијенити до краја године на начин да се измјенама обезбиједи аутономан избор, равноправно и легитимно представљање свих конститутивних народа у Дому народа Федерације БиХ и Предсједништву БиХ, али и свим институцијама заједничког одлучивања.

Извор: СРНА