latinica  ћирилица
11/09/2017 |  19:04 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Ректор Грујић, под притисцима и уцјенама, зарад "мира" поднио оставку (ВИДЕО)

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић поднио је неопозиву оставку, након што је то од њега затражила група декана, тврдећи да је стање на Универзитету катастрофално. Грујић, уз подршку Управног одбора, негира наводе о стању на Универзитету, тврдећи да трпи огромне притиске и пријетње, и да иза свега стоје личне амбиције појединаца. Тврди и да је оставку поднио зарад “мира”, и очувања стабилности ове високошколске установе.
Радослав Грујић - Фото: РТРС
Радослав ГрујићФото: РТРС

Академска и интелектуална “елита” на истоку Српске, у борби за фотеље! Или за добробит Универзитета!?

Након што је група од 10 декана, потпомогнута парламентарним студентским “функционером”, у петак - не образлажући разлоге и ултимативно остављајући тек пола сата за одлуку, од ректора затражила оставку, он им је након два дана “испунио жељу” уз, тврди, пријетње и притиске али не политичке већ личне, амбициозних појединаца.

"Ти појединци немају граница у својим методама пртисака и пријетњи. Ја ћу бити искрен – прошле године у септембру због пријетњи сам ауто паркирао у једном хотелу, а спавао сам у другом. То вам довољно говори. Ја се само надам да су ти декани заведени", рекао  је Грујић.

И прошле године, некако у исто вријеме, од ректора Грујића неуспјешно је тражена оставка. Тада, између осталог, због све празнијих студентских клупа – бар тако је гласило званично образложење.

Клупе ће и ове године, након трећег уписног рока бити попуњене истим капацитетом, очекивања су Грујића и његових сарадника. Да ли је “иницијатор” обје оставке исти и ко стоји иза, како вјерује “заведених” декана, Грујић не открива. Мотив међутим, наговјештава.

"Нечије амбиције, то нису ови декани, то стоји неко иза, нека они кажу ко, ко би даље да инвестира, даље да гради, само не знам којим парама. Мишљење свих нас је да се Универзитет не смије више никада задужити. Међутим амбиције за инвестицијама не престају. Али, неко жели да има не ректора, већ само његов факсимил и печате умјесто потписа", каже Грујић.

Ректорови опоненти и “тражиоци оставке” и данас на наше позиве нису одговарали. Незванично, они ће тек сутра да се “огласе” у јавности. Проректор за људске и материјалне ресурсе Перица Гојковић, који ће до прве сједнице Сената руководити подијељеним Универзитетом, позива на смиривање ситуације.

"Овом приликом позвивам свих 17 декана да се укључе у овај процес како би се ситуација смирила, и поручујем родитељима и студентима да ће Универзитет наставити да ради као и до сада", поручио је Гојковић.

У ресорном министарству рачунају и на “хладе” главе у Сенату Универзитета и наглашавају да академска аутономија мора бити код избора ректора, па тако и код његове смјене.

"То препуштамо Универзитету да ријеши, а ако има одређених проблема, они ће то рјешавати аутономно.", кажу у Министарству.

Сједница Сената требало би да буде одржана у наредних 15 до 20 дана. На њој би требало да буде изабран вршилац дужности ректора, а он опет да у року, не дужем од шест мјесеци, распише конкурс за избор новог ректора Универзитета.