latinica  ћирилица
11/09/2017 |  22:48 | Аутор: РТРС

Јордан и Русија праве план за мир на југозападу Сирије

Јордан је данас саопштио да са Русијом ради на развоју плана за окончање сукоба на југозападу Сирије "што је прије могуће", у оквиру мировног пакта о тој пограничној области у којем посредују Аман, Москва и Вашингтон.
Сергеј Лавров и Ајман Сафади  (Фото:  Tanjug,AP Photo/Pavel Golovkin) -
Сергеј Лавров и Ајман Сафади (Фото: Tanjug,AP Photo/Pavel Golovkin)

Министри спољних послова Јордана и Русије састали су се данас у Аману и разговарали о напретку у успостављању "зоне деескалације" у том посебно осјетљивом региону који обухвата сиријску територију и сусједни Израел, преноси Ројтерс.

"Изразили смо подршку рјешавању свих питања везаних за успостављање зоне деескалације", рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров новинарима у Аману.

Његов јордански колега Ајман Сафади изјавио је да је циљ успостављање зоне деескалације "у најкраћем могућем року".

"Наш приоритет је да нам границе буду безбједне, а то значи да ту не буде Исламске државе нити Ал Нусре ни секташких милиција", навео је Сафади.

Дипломате кажу да је Лавров извршио притисак на Јордан да поново отвори свој гранични прелаз са Сиријом, Насиб, чему се Аман досад опирао тврдећи да је потребна већа безбједност.

Међутим, Јордан је снажно подржао шири споразум о деескалацији, истакавши да се тиме утире пут коначном повратку десетина хиљада избјеглица које се тренутно налазе на јорданској територији, напомиње британска агенција.

Извор: Танјуг