latinica  ћирилица
12/09/2017 |  07:57 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Прекинута сједница Народне скупштине (ВИДЕО)

Сједница Народне скупштине Републике Српске прекинута је вечерас након што су посланици опозиције блокирали рад парламента.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Блокади опозиције претходила је цјелодневна расправа о дневном реду, који није усвојен. Директан повод била је одлука скупштинског Одбора за финансије и буџет, да са дневног реда повуче ревизорски Извјештај о консолидованом извршењу буџета.

Скупштински Колегијум постигао је договор да за вечерас буде завршено засједање парламента Републике Српске, саопштио је потпредсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић. Стевандић је обавијестио народне посланике да је договорено да се скупштински Колегијум закаже сутра у 10.30 часова, а да сједница Народне скупштине Републике Српске буде настављена у 12.00 часова.

Он је закључио вечерашњи рад сједнице парламента Републике Српске.

Стевандић је изјавио да је на вечерашњој сједници скупштинског Колегијума закључено да сутра на сједници овог тијела буду дефинисане тачке дневног реда које би биле разматране на првој наредној сједници парламента.

"Закључили смо вечерас да сутра буде настављена сједница Народне скупштине, а прије тога да засједа скупштински Колегијум на коме ћемо дефинисати које су то тачке које ће бити разматране на првој наредној сједници парламента", рекао је новинарима Стевандић.

Он је истакао да су и раније повлачене тачке дневног реда и да је сада немогуће нешто разматрати уколико је повучено на приједлог надлежног скупштинског одбора.

"Све се може припремити, уз компромис и договор и да спорне тачке разматрамо на наредној сједници. Добро је што расправљамо о свим стварима за које било ко сматра да су спорне", каже Стевандић, који је оцијенио да је у Српској присутна политичка мржња.

Он је изразио задовољство што се није насјело на покушај изазивања насиља и мржње у Народној скупштини Републике Српске, која је најстабилнија законодавна институција у региону.

"Поручујем грађанима да ћемо сачувати мир и стабилност у Народној скупштини Републике Српске. Постоји скупштинска већина која чува стабилност највише законодавне институције", нагласио је Стевандић.

19:15 Посланик НДП-а Драган Чавић најавио је да ће опозиција физички спријечити рад Народне скупштине Републике Српске, док не буде одржана сједница скупштинског Колегијума.

"Нећемо дозволити рад парламента Републике Српске све док не буду давани одговори на посланичка питања у пословнички предвиђеном року, док се не буде поштовао закон и на дневни ред парламента стави извјештај ревизора", рекао је Чавић новинарима у холу Народне скупштине.

Он је навео да од овог тренутка нема чланова Пословника, јер их владајућа већина не поштује и тумачи Пословник на свој начин.

Чавић каже да скупштинско руководство располаже мјерама које може да предузме у овој ситуацији, међу којима је чак и примјена силе.

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица рекао је да понашање опозиције није парламентарна криза, већ одговор на "насиље које годинама трпи опозиција у парламенту Српске".

"Тражимо поштовање Устава, закона и Пословника о раду Народне скупштине Републике Српске", поручио је Говедарица.

Он је поновио да је опозиција спремна да свим расположивим средствима брани дигнитет Народне скупштине Републике Српске.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић тврди да премијер и Влада Републике Српске исмијавају посланике којима не желе да одговоре на посланичка питања.

Потпредсједник парламента Републике Српске Ненад Стевандић дао је получасовну паузу, додајући да ће се након тога видјети "ко ће спречавати рад парламента".

Посланици опозиције тврдили су да је прекршен скупштински пословник о раду и неколико закона, јер је са дневног реда повучен извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске о спроведеној финансијској ревизији Консолидованог годишњег извјештаја за кориснике буџета Републике Српске за протеклу годину.

Из предсједништва НСРС на све ове примједбе стизао је одговор да Пословник није прекршен, а ниједном није ни изгласана повреда Пословника.

Пoвод за незадовољство опозиције била је одлука Одбора за финансије и буџет да са дневног реда повуче ревизорски извјештај о консолидованом извршењу буџета. Тврде да је то могао да учини само Одбор за ревизију, а не за финансије и буџет, а инсистирали су и да им се достави извјештај, у којем су образложени разлози за повлачење спорне тачке.

17.15- Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је након редовне паузе расправом о предложеном дневном реду.

15.00 -  У Народној скупштини је у току редовна пауза до 17 часова.

Досадашње засједање протекло је у тврдњама опозиције да је прекршено више закона, те скупштински Пословник о раду, јер су са дневног реда повучени ревизорски извјештаји.

Потпредсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић позвао је посланике да у наставку сједнице буду оперативнији и поновио да није прекршен скупштински Пословник о раду.

13.00 - У Парламенту посланицима се обратила и премијерка Српске, Жељка Цвијановић и одговорила на оптужбе опозиције да је ситуација у Српској катастрофална, тврдећи да она није ни приближна оној каквом је описује опозиција.

Одговарајући на оптужбе у вези са интерпелацијама које су упућене Влади Српске, премијерка Жељка Цвијановић нагласила је да Влада неће одговарати на њих јер постоји и таква могућност, а да Народна скупштина Републике Српске одлучује хоће ли се о њима расправљати.

Тамо су подаци који су фалш, али добро - то су ваши материјали, рекла је Цвијановићева, која је потом износила статистичке податке из којих се види да је економско стање у Српској боље него у неким земљама окружења.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да амбасадори БиХ у свијету служе за обрачун са институцијама Српске и да министар иностраних послова у Савјету министара БиХ Игор Црнадак не управља својим ресором.

"Жалосно је како изгледа дипломатско-конзуларна мрежа БиХ. Знам да је у оваквој БиХ тешко дефинисати приоритете спољне политике, а још теже је спроводити и управљати том структуром гдје се не зна ко пије, а ко плаћа", рекла је Цвијановићева у обраћању посланицима у Народној скупштини Републике Српске.

11.05 - Посланици опозиције у Народној скупштини Републике Српске тврде да је прекршено више закона и скупштински Пословник о раду јер су са дневног реда сједнице парламента повучени ревизорски извјештаји.
Опозиција је приликом расправе о дневном реду најавила да ће за сваку наредну скупштинску сједницу предлагати да буду разматрани ревизорски извјештаји.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да није прекршен Пословник, као и да посланици не могу расправљати о интерпелацијама опозиције јер нису на предложеном дневном реду.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да не прихвата тврдње опозиције и да се у Народној скупштини ради према устаљеној процедури и у складу са Пословником о раду.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Посланици би требало да разматрају по хитном поступку приједлог закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку Српске и приједлог закона о измјени и допунама Закона о сузбијању корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала.

На дневном реду 21. редовне сједнице парламента Српске су приједлози закона о рударству, о заштити становништва од заразних болести, о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима, о измјенама и допунама Закона о Економско-социјалном савјету, те о приједлогу Кодекса понашања народних посланика у Народној скупштини Републике Српске.

Биће разматрани и нацрти закона о роковима измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама, о хемикалијама, о средњем образовању и васпитању.

На дневном реду је приједлог стратегије развоја трговине Републике Српске до 2022. године, те нацрт стратегије менталног здравља у Републици Српској за период од 2017. до 2027. године.

Пред посланицима ће се наћи извјештај о стању сектора осигурања у Републици Српској за 2016. годину, извјештај о раду Агенције за осигурање Републике за 2016. годину, извјештај о финансијском пословању републичке Агенције за осигурање за 2016. годину са закључком Владе Републике Српске.

Народна скупштина разматраће извјештај о реализацији Стратегије развоја туризма Републике Српске за период од 2011. до 2020. године у 2016. години, годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ за 2016. годину.

Биће разматран извјештај о раду јавног предузећа Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/ за 2016. годину, План рада за 2017. годину и извјештај о ревизији финансијског пословања РТРС-а за 2016. годину - екстерна ревизија.

Предвиђено је да прва тачка дневног реда буду посланичка питања предсједнику Владе Републике Српске.

Пренос можете пратити на РТРС плус.