latinica  ћирилица
12/09/2017 |  09:01 ⇒ 09:03 | Аутор: РТРС

Вучић инфилтриран у косовску владу?

Њемачка штампа, између осталог, пише о Косову и новој влади у којој ће косовски Срби имати ријеч – а у анализама то углавном види као начин да српска влада оствари своје интересе. А баве се и феноменом "Београд на води".
Александар Вучић    (Фото:vesti.rs) -
Александар Вучић (Фото:vesti.rs)

Дневник Тагесцајтунг пише: "Како да (српска власт) објасни народу да једног "ратног злочинца" гони преко Интерпола, а с друге стране је, гласовима српске мањине на Косову, од њега начинила премијера? Српски премијер Александар Вучић ће то сигурно успјети. Он има посљедњу ријеч у својој земљи а штампу чврсто држи у рукама. И сада је још ближи циљу да се умијеша и у владу Косова. Србија није признала независност Косова. А то ни у догледној будућности неће морати да учини. Јер прије свега су гласови српске мањине на Косову помогли бившем вођи УЧК Рамушу Харадинају да сада постане премијер Косова. А како ће се он понашати у тој ситуацији, то није тешко предвидети. Јер, и ЕУ и међународна заједница, баш као и Вучић, желе да Харадинај испуни неке услове."

"Он ће прије свега морати да прогута велику жабу и призна заједницу српских општина на Косову, која ће, попут Републике Српске у Босни и Херцеговини постати држава у држави. Брисел то сматра предусловом интеграције обје земље у ЕУ. Харадинај, који се још прошле године - као опозициони политичар - жестоко борио против тог захтјева, сада је појео креду и прави се да је "реалан политичар". Нјегов некадашњи партнер у коалицији, предсједник Покрета за самоопредељење Аљбин Курти, свим силама жели да спријечи оснивање заједнице српских општина на Косову. Куртија већ сада Србија, ЕУ и САД сматрају главном сметњом, мада су млади на његовој страни. С друге стране, Харадинајева влада је на климавим ногама. А Вучић може мирно да посматра унутрашњеполитичке конфликте на Косову: они су добри по њега".

"Српска мањина на Косову намјерава да својим учешћем у новој влади спријечи формирање армије", пише лист Ханделсблат: "Срби имају обавезу да се боре против формирања такозване армије, рекао је Марко Ђурић који је у српској влади задужен за Косово. Његови сународници ће, додаје, спријечити и друге одлуке албанске већине које су противне њиховим интересима. Новоформирана косовска влада зависи од добре воље српских посланика у парламенту. Преко посланика које води Београд Србија је први пут добила директан утицај у Приштини. Косово на којем живе готово још само Албанци, од прије девет година је независно од Србије и сада га признаје 115 држава широм свијета. ЕУ већ годинама безуспјешно покушава да посредује међу завађеним сусједима."


А Франкфуртер алгемајне зонтагсцајтунг је у рубрици "Путовања" објавио велики чланак под насловом "Буди Београд!". У краткој најави испод наслова пише: "Главни град Србије се већ годинама због свог распојасаног ноћног живота пореди с Берлином. Али, умјетници тамо морају да се боре и то на више фронтова". У тексту се цитирају умјетници који се жале због тога што галерије уступају мјеста шик-клубовима а као примјер се наводи Савамала. Она је почев од 2009. добила умјетничку сцену која је постала значајна захваљујући Миксер фестивалу – да би се послије тога развила у погрешном смјеру: умјесто атељеа и галерија, у стара складишта ове четврти су почели да се усељавају ноћни клубови.

"Томе треба додати и новог непријатог сусједа са плавим заставама које се вијоре и на којима пише Belgrade Waterfront – Б – то је име мегаломанског грађевинског пројекта. За наводно три милијарде евра, на обали Саве би требало да настане бљештава четврт са луксузним становима и канцеларијама, парковима и базенима, хотелима и највећим тржним центром на Балкану. Већ су нарасла два степенаста небодера са натписом Eagle Hills на обали ријеке, тераса првог ресторана је пуна. А ту је и шеталиште са бициклистичком стазом, уређено стерилно као да је у Хамбургу. Лијепи графити на потпорном стубу оближњег моста, једно игралиште и шарени киосци на точковима сугеришу младост. А иза ограда једног градилишта је већ постављен и темељ новог заштитног знака Београда – стакленог торња високог 220 метара".

У тексту је описана и ситуација у Цетињској улици, која постаје нека врста нове Савамале – оне од прије неколико година. "Но изгледа да је и тамо одзвонило великој журци. Када је прошле године ту сваке ноћи ређали тулуми, а такси-возила формирала колоне на улицама, станари тог краја су демонстрирали са јастуцима на главама – за своје право на миран сан и против халабуке – баш као и у (берлинским насељима) Кројцбергу или Нојкелну."

Извор: Дојче веле