latinica  ћирилица
12/09/2017 |  10:55 ⇒ 19:13 | Аутор: РТРС

Радници ЖРС не одустају од својих захтјева

Радници Жељезница Републике Српске који су јуче ступили у штрајк глађу најавили су да ће им се у овом штрајку придружити још радника.
Штрајк жељезничара (архив) - Фото: РТРС
Штрајк жељезничара (архив)Фото: РТРС

Радници су ноћ провели у простору Жељезничке станице Бањалука, гдје су успјели ући након што су врата овог објекта откључана због путника.

"Иако смо управи званично упутили захтјев и обавијестили их да смо у штрајку и због чега да нам обезбједе просторије што су дужни по закону на то су се оглушили и тврде да је штрајк незаконит. Тражим да се каже који је то члан закона прекршен", рекао је Златко Марин, предсједник Самосталног синдиката Саобраћајно транспортне-дјелатности у Жељезницама Републике Српске.

Истакао је да је данас радницима овог предузећа плаћена једна накнада за топли оброк, а да из ове године потражују још двије накнаде за топли оброк и четири за превоз. Осим тога, траже и да се питање овјере књижица ријеши да дужи период, јер су до сада радници могли овјеравати књижице на 15 дана, а послије тога морају плаћају прегледе.

"Радници од генералног директора и ресорног министра траже информације у вези са губитцима у овом предузећу и разлозима због којих су смањене плате радницима. Уназад пет шест година нама је отето преко 20 милиона радничких примања", рекао је Марин.

Управа Жељезница Републике Српске, у саопштењу објављеном на сајту овог предузећу позвала је раднике на разумијевање за потезе које чине на побољшању стања и активности које заједно са Владом Српске предузимају на реорганизацији и рјешавању свих проблема жељезничких радника уз учешће Свјетске банке, као и да се врате својим редовним радним активностима а да се сви проблеми рјешавају у складу са законом у редовним процедурама.

"Поступци појединих радника који су се одлучили на овакав чин изражавања личног незадовољства не може се сматрати штрајком, како у својим иступима наводе, јер исти није организован у складу са Законом о штрајку. Радници морају бити свјесни посљедица не само по лично здравље, већ и по њихов радно-правни статус, због поступања мимо важећих прописа, те Управа позива све раднике, који су се одлучили за такозвани штрајк глађу да одустану од даљег угрожавања властитог здравља, а да свако незадовољство везано за остваривање права из радног односа рјешавају у складу са важећим законским прописима", став је Управе Жељезница.

Извор: Независне