latinica  ћирилица
12/09/2017 |  12:08 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

Ракић: Врло брзо биће формирана Заједница српских општина

Српска листа се неће понашати уцењивачки нити гурати прст у око Албанцима, али ће бити камен у ципели који ће стално подјећати Приштину на своје обевезе, изјавио је данас предсједник Српске листе Горан Ракић најављујући да ће врло брзо бити формирана Заједница српских општина.
Горан Ракић - Косовска Митровица (АРХИВ) - Фото: СРНА
Горан Ракић - Косовска Митровица (АРХИВ)Фото: СРНА

 "Могу сто одсто да обећам и да гарантујем да ће Заједница српских општина бити формирана врло брзо", рекао је Ракић гостујући на РТС-у говорећи о разлозима учешћа Српске листе у косовској влади Рамуша Харадинаја.

Он је истакао да је формирање ЗСО био један од услова Српске листе за улазак у владу и да је то и међународна обавеза Приштине по Бриселском спораузму - да што прије омогући формирање ЗСО.

„Ми нећемо лицитирати са датумима”, додао је.

Ракић је нагласио да Српска листа сада има снагу и да од ње зависи влада у Приштини.

Према његовим ријечима, повјерење је оно што се најтеже враћа, а оно је давно изгубљено, али да сада Српска листа има снагу да га поврати.

Поручио је да ће Српска листа бити испред свод народа односно да неће гурати народ испред себе, као и да ће се борити за бољи живот и опстанак српског народа на КиМ и повратак расељених лица.

На питање да да ли ће Српска листа учествовати у унутрашњем дијалогу о КиМ на који сада позива премијер Харадинај, Ракић истиче да Срби са КиМ већ учествују у унутрашње дијалогу на који је позвао предсједник Србије Александар Вучић, да не зна у ком смјеру ће бити дијалог на који позива Харадинај и да ће Српска листа дати своје приједлоге Вучићу, као свом предсједнику.

Ракић каже да је косовска влада избацила из свог експоза трансформацију косовских безбједносних снага у војску Косова.

„Ту је и важећа Резолуција УН 1244 која гарантује да је једина оружана снага која може гарантовати безбједност Кфор и тако ће и остати”, навео је он.

Ракић је рекао да је више од 80 одсто Срба у руралним предјелима и да су сада добили ново Министарство пољопривреде које ће путем субвенција и донација помагати отварање те људе и отварање радних мјеста, како би живјели боље.

Додао је да и више од 40.000 људи на КиМ прима директну новчану помоћ од Владе Србије.

Комнетаришући критике опзиције што сарађују са Харадинајем, Ракић додаје да Српска листа није имала праву алтернативу односно да су могли да сарађују са  Самоопредјељењем које хоће да се уједини са Албанијом или да уопште не уђу у косовску владу, а онда не би могли да се боре за српске интресе на КиМ.

Ракић је поновио да је лако опозицији да „из кафића” у Београду савјетују Српску листу како треба да се бори за  дјецу на КиМ и позвао их да дођу са својим породицама да живе на КиМ, а посебно јужно од Ибра, гдје је много теже - па ће можда и прихватити неки од њихових савјета.

Извор: Танјуг, Политика