latinica  ћирилица
12/09/2017 |  13:48 | Аутор: РТРС

У Коз. Дубици централни комеморативни скуп 18. септембра

Централни комеморативни скуп, у оквиру обиљежавања одбране општине Козарска Дубица од хрватске агресије 1995. године, биће одржан у понедјељак, 18. септембра, у Спомен-храму Свете Петке и код Спомен-крста на обали Уне, потврђено је данас на другом састанку Организационог одбора за обиљежавање "Септембраских дана одбране".
Козарска Дубица - Фото: РТРС
Козарска ДубицаФото: РТРС

Састанком је предсједавао начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић, који је потврдио да ће овогодишња Централна манифестација обиљежавања одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије бити одржана у Новом Граду, а да ће дан одбране у Козарској Дубици бити обиљежен на адекватан и достојанствен начин, у помен свим страдалим суграђанима.

Начелник општинског Одјељења за општу управу и друштвене дјелатности Душан Дрљић подсјетио је да је на претходном састанку утврђен програм обиљежавања "Септембарских дана одбране", који је почео у Бјелајцима одржавањем Меморијалног турнира у малом фудбалу "Зоран Булић Зоки".

На састанку је потврђено да ће и ове године, у петак, 15. септембра, бити одржан историјски час у средњој и основним школама у Козарској Дубици, на којем ће, уз професоре историје, ученицима о догађанима 18. и 19. септембра 1995. године говорити активисти Борачке организације општине Козарска Дубица, који су били директни учесници одбране града.

У дане предстојећег викенда, 16. и 17. септембра, биће одржан Шести меморијални турнир у рукомету "Мајор Милан Тепић", на којем ће учествовати шест екипа из општина захваћених хрватском агресијом.

Обиљежавања 22 године од одбране општине Козарска Дубица од хрватске агресије почеће у понедјељак, 18. септембра, у Спомен-храму Свете Петке, гдје ће у 9.30 часова бити служена архијерејска литургија, а затим ће у 11.00 часова код Спомен-крста на обали Уне бити служен парастос погинулим борцима, а затим ће се окупљенима обратити општински званичници и гости.

Комеморативни скуп биће организован и у Доњој Градини у уторак, 19. септембра, код обиљежја мјеста погибије полицајца Зорана Булића.

Традиционална школска бициклијада биће одржана у четвртак, 21. септембра, на релацији Козарска Дубица-Моштаница, а исти дан на Моштаници ће бити обиљежен дан формирања 11. партизанске бригаде.

Дан 11. дубичке бригаде биће обиљежен 23. септембра код Спомен-храма Свете Петке, гдје ће бити служен помен свим погинулим и настрадалим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату.

Овогодишњи програм обиљежавања "Септембарских дана одбране" биће завршен 29. септембра, на датум када ће полагањем цвијећа и прислуживањем свијећа на спомен-обиљежју у Комленцу бити обиљежена годишњица страдања Народног хероја, мајора Милана Тепића.

У само два дана трајања хрватске агресије, 18. и 19. септембра 1995. године, у Козарској Дубици од дејства нападачке артиљерије и у непосредним борбама на подручју града погинуле су 44 жртве - 32 припадника Дубичке бригаде Војске Републике Српске, али и 12 цивила, који су се случајно затекли на путу уз ријеку Уну.

За злочине хрватске војске почињене током агресије на територију западнокрајишких општина Републике Српске до данас нико није одговарао, упркос томе што су први извјештаји о почињеним ратним злочинима против цивилног становништва надлежним институцијама поднесени још 1996. године.

Према подацима владиног Центра за истраживање ратних злочина, у агресији хрватске војске 18. и 19. септембра 1995. године на подручју четири пограничне општине Републике Српске - Козарске Дубице, Новог Града, Костајнице и Градишке, на изузетно бруталан начин убијена су 104 цивила и војника, те причињена огромна материјална штета.

Извор: Срна