latinica  ћирилица
12/09/2017 |  14:40 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

У Лозници почео 84. Вуков сабор

Манифестације 84. Вуковог сабора почеле су синоћ у Вуковом дому културе у Лозници. На значај његовог и дјела његових сљедбеника указао је Владан Вуковсављевић, министар културе и информисања Србије.
Изложба о Петру Кочићу на Вуковом сабору - Фото: Novosti.rs
Изложба о Петру Кочићу на Вуковом саборуФото: Novosti.rs

- Људи попут славног Вука били су не само просвејтитељи, већ родољуби, хуманисти, државотворци који су дали примјер како ваља "љубити" Србију и сав наш наш род ма гдје год он био, чувајући духовне просторе као нешто што нико и ничим не може да омеђи - рекао је Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

На сцени Дома културе наступио је глумац Иван Бекјарев, а потом је приређен концерт Бојане и Николе Пековића са оркестром.

Испред Вуковог дома културе, организован је сусрет средина у којима је Вук живио и стварао.

- Жељели смо да саборно, са људима из мјеста у којима је Вук живио и стварао од Трноше до Беча, "прођемо" кроз његов богат живот и генијално стваралаштво које је задивило свијет - каже Петровић.

Сви садржаји саборовања су и афирмација и српског културно блага и подстрек на нова, велика дјела за српски род. Славећи Вука, посебна пажња ове године биће посвећена Филипу Вишњићу, "српском Хомеру", али и Петру Кочићу у години када род обиљежава 140 година од његовог рођења.

У Галерији "Мина Караџић" у Лозници је отворена изложба фотографија "Петар Кочић", поводом јубилеја у част Кочића, коју је припремила Народна универзитетска библиотека Републике Српске.

Свечаности Вуковог сабора настављене су данас у сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Поповић Божичковић, гдје је представљена издавачка дјелатност Матице српске, а биће одржан и концерт КУД "Караџић" из Лознице, који је основан давне 1850. године. Програми ће трајати све до недјеље када је завршна свечаност у Тршићу.

Извор: Агенције