latinica  ћирилица
12/09/2017 |  15:11 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

У Херцеговини овог љета 620 интервенција ватрогасаца

У великим пожарима који су овога љета захватили херцеговачке општине изгорјело је 23.000 хектара шуме и евидентирано 620 интервенција, због чега је неопходна боља координација субјеката укључених у гашење и пооштравање казни против лица која намјерно изазивају пожаре, оцијенили су представнци Ватрогасног савеза Републике Српске и ватрогасних јединица из Херцеговине.
Херцеговина - пожар - Фото: РТРС
Херцеговина - пожарФото: РТРС

На данашњем састанку у Требињу је наглашено и да су највећи кривци старјешине ватрогасних јединица и локалне заједнице уколико те јединице нису опремљене.

Предсједник Ватрогасног савеза Републике Српске Горан Стојаковић је истакао да су у пожарима највише изгорјели шуме и макија у државном власништву, наводећи да је узрок више од 95 одсто пожара људски фактор, а да су за цијело љето приведене само три особе.

"Кажњавање лица која изазивају пожаре се мора системски ријешити измјенама и допунама Закона о заштити од пожара. Ватрогасци често уоче лица и дају податке надлежним органима, али све се на томе завршава. Мора се повећати степен одговорности и ниво репресивних мјера", навео је Стојаковић.

Он је додао да је било доста објективних и субјективних разлога зашто су пожари у Херцеговини трајали данима.

"Више се мора радити и на прилазним путевима и процјенама ризика од могућности избијања пожара. Једна или двије летјелице требало би да буду лоциране у Требињу и Билећи, како би пилоти имали времена да у припремном периоду упознају локације и успоставе кооперацију са ватрогасним јединицама", истакао је Стојаковић.

Ако хеликоптери долазе само на дан или два, без координације са старјешинама ватрогасних јединица, упозорио је Стојаковић, онда нема великих резултата.

Стојаковић је рекао да се до наредне пожарне сезоне мора побољшати организација, опремање ватрогасних јединица и спровођење превентивних мјера, што су дужности локалних заједница.

"Локална заједница има дио новца који мора да користи за опремање ватрогасних јединица. Ту имамо проблема, а ако се тај новац буде адекватно трошио имаћемо више средстава за опремање ватрогасних јединица. Треба увезати ватрогасне јединице, локалне заједнице, полицију и грађане, а ако ти субјекти буду координисано радили проблеми ће бити мањи", навео је Стојаковић.

Координатор у регији Херцеговина за заштиту од пожара Небојша Авдаловић каже да је по плану од заштите од пожара Херцеговина у протеклом периоду добила од Владе Републике Српске шест нових ватрогасних возила вриједности око два милиона КМ, те одређена техничка средства.

Он каже да су старјешине ватрогасних јединица ти који траже шта им је потребно, наводећи да су за херцеговачки крш неопходна теренска возила.

Према његовим ријечима, Херцеговину од пожара брани 126 ватрогасаца.

Авдаловић, који је и старјешина Ватрогасне јединице Гацко, каже да је ова јединица добро опремљена, али да може и боље те да су током овогодишњих пожара успјели да дођу до сваког пожаришта, да обране куће и имовину људи, боравећи даноноћно на терену.

И старјешина Ватрогасне јединице Билећа Радомир Радмиловић сматра да треба да постоји боља координација између ватрогасаца, полиције, оружаних снага и грађана.

Он каже да се у том случају не би дешавало, као ове године, да хеликоптери дејствују, а да није обавијештен ни командир ватрогасаца ни било
ко други.