latinica  ћирилица
12/09/2017 |  19:31 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

СМ БиХ: Извршене и преостале обавезе на упитник Европске комисије

Савјет министара БиХ упознао се данас о информацији Дирекције за европске интеграције БиХ о активностима у оквиру процеса европских интеграција БиХ, посебно узимајући у обзир извршене и преостале обавезе у вези са припремом одговора на Упитник Европске комисије.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Из Савјета министара БиХ саопштено да је на сједници размотрена информација Дирекције за европске интеграције о учешћу БиХ у програмима ЕУ у којој се наводи да БиХ учествује у осам програма у оквиру циклуса програма ЕУ у периоду 2014-2020.

Савјет министара БиХ дао је подршку апликантима из БиХ у овим програмима.

БиХ је у 2014. години приступила програмима Ерасмус плус /дјелимично учешће у области образовања, обуке, младих и спорта/, Хоризонт 2020 /област науке и иновација/ и Креативна Европа /област културе и аудиовизуелне дјелатности/.

БиХ је од 2016. године чланица програма Европа за грађане /област цивилног друштва/, Фискалис 2020 /област финансија/ и Царино 2020, а 2017. године приступила је програмима ЦОСМЕ /област подузетништва/ и Здравље за развој.

Учесници из БиХ су посредством 12 пројеката у прошлој години из програма Хоризонт повукли 1.377.321 евра, што је значајно повећање у односу на 2014. годину када је по овом основу повучено 165.875 евра.

БиХ је за суфинансирање улазне карте за чланство у овом програму у прошлој години издвојила 158.153 евра.

За седам пројеката у области младих апликантима из БиХ из програма Ерасмус плус одобрено је 376.061,49 евра, док је у области високог образовања одобрен 91 пројект чији су учесници из БиХ.

Учесници из БиХ повукли су 445.412 евра за 12 пројеката одобрених у оквиру програма Креативна Европа у прошлој години, а додатно је Европска комисија БиХ одобрила 59.986 евра за промоцију овог програма и пружање подршке потенцијалним апликантима из БиХ.

Истовремено је суфинансирање чланске карте у овом програму из буџета БиХ прошле године износило 41.000 евра.

Званичници без права на јубиларну накнаду

Савјет министара БиХ утврдио је данас приједлог амандмана један на Приједлог закона о допуни Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којим су побројани званичници у БиХ који немају право на јубиларну награду.

Право на новчану накнаду по основу јубиларних награда не остварују изабрани и именовани званичници у институцијама БиХ, и то чланови Предсједништва БиХ, посланици Представничког дома и делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, предсједавајући Савјета министара, министри и замјеници министара.

На овај начин желе се избјећи различита тумачења о томе ко се сматра изабраним и именованим званичником у институцијама БиХ у складу са закључком Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, саопштено је из Савјета министара.

Дом народа је приликом разматрања допуна Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ затражио прецизирање ове одредбе.

Савјет министара донио је на данашњој сједници одлуку о допуни тарифе административних такси које се плаћају у поступцима пред Министарством правде БиХ ради усклађивања за одговарајућим законима.

Ријеч је о усклађивању са законима о удружењима и фондацијама, о регистрацији правних лица која оснивају институције БиХ, о слободи вјере и правном положају цркава и вјерских заједница, као и Законом о употреби и заштити назива БиХ.

Допуном одлуке дефинисане су таксе у вези са уписом у регистре БиХ међународних удружења и фондација и других непрофитних организација, правних лица која оснивају институције БиХ, цркава и вјерских заједница, њихових савеза и организацијских облика у БиХ.

Донијет правилник о генетски модификованим организмима

Савјет министара БиХ донио је правилник о поступку оцјењивања и овлаштења лабораторија за испитивање, контролу и праћење генетски модификованих организама и производа који се састоје, садрже или потичу од ГМО.

Правилником су обухваћене све надлежности институција у систему безбједности хране у вези са питањем овлаштења лабораторија за област ГМО, као и поступак креирања јединствене листе ових лабораторија, саопштено је из Савјета министара.

"Како је ријеч о јединственом поступку прибављања овлаштења, овај правилник подједнако се односи на храну, храну за животиње, репродукциони материјал у пољопривреди и шумарству, те средства за заштиту биља", наведено је у саопштењу.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Федерално министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства и Одјељење за пољопривреду Брчко дистрикта, надлежни су да овласте испитне лабораторије за контролу, испитивање и праћење ГМО и производа који се састоје, садрже или потичу од ГМО.

Надлежни органи дужни су да рјешење о овлаштењу лабораторије доставе Агенцији за безбједност хране, која их уписује у јединствену листу испитних лабораторија у БиХ за област ГМО.

Усвојен извјештај о Програму постинвестиционе подршке инвеститорима

Савјет министара БиХ усвојио је извјештај о Програму постинвестиционе подршке инвеститорима, који је предложила Агенција за унапређење страних инвестиција у БиХ - Фипа за прошлу годину са препорукама за побољшање пословног окружења у БиХ.

У оквиру Афтеркар програма, Фипа је у прошлој години посјетила 55 компанија, а њени службеници су обавили 520 посјета кампанијама у БиХ у периоду од 2007. до јануара 2017. године, саопштено је из Савјета министара БиХ.

У извјештају је истакнуто да 52,8 одсто компанија планира нова улагања у износу од 407,3 милиона евра реинвестиција, а 69,8 одсто компанија планира повећање запослености у наредне три године.

Препоруке Фипе за ниво БиХ односе се на унапређење стања у више области, које су оцијењене као важне за инвеститоре, укључујући царине и царинску политику, пословање у слободним зонама, акцизе, јавне набавке, кретање радне снаге, боравак и запошљавање странаца, електронско пословање, тржиште радне снаге, енергетику, те међународне и билатералне односе.

С циљем реализације препорука за побољшање пословног окружења у БиХ Савјет министара БиХ позива све надлежне институције да наставе активну сарадњу са Фипом, која укључује и размјену података, организацију састанака и друге облике сарадње.

Прво исраживање о прехрамбеним навикама дјеце

Савјет министара дао је сагласност Агенцији за безбједност хране да организује и спроведе истраживање о прехрамбеним навикама дјеце у БиХ од 2018. до 2023. године.

"Агенција за безбједност хране БиХ задужена је да припреми потребну документацију и до 13. октобра изврши електронску пријаву на тендер ЕФСА", саопштено је из Савјета министара.

На овај начин БиХ се придружује земљама ЕУ које учествују у истраживању прехрамбених навика које даје детаљну слику конзумирања поједине хране по добним групама становника.

"Истраживање ће обухватити три добне групе дјеце од три мјесеца до девет година старости и спроводиће се у складу са прописаном методологијом ЕФСА", наведено је у саопштењу.

БиХ до сада није спроводила оваква истраживања. Прошле године БиХ се први пут пријавила на јавни позив ЕФСА за истраживање прехрамбених навика одрасле популације.

Унаприједити сарадњу институција у областима образовања и рада

Савјет министара БиХ упознат је о информацији Министарства цивилних послова о прилагођавању образовних програма потребама тржишта рада у којој је наглашено да је потребно унаприједити сарадњу институција у областима образовања и рада на нивоу БиХ, ентитета и Брчко дистрикта јер не постоји јасан механизам сарадње и размјене података.

У информацији је оцијењено да је координација политика образовања, рада и запошљавања веома слаба, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Информација садржи податке надлежних образовних власти о усклађености наставних планова и програма/образовних и студијских програма са тржиштем рада са приједлогом мера, те даје преглед докумената које је усвојио Савјет министара БиХ, закључно са Акционим планом за израду и спровођење квалификационог оквира у БиХ до 2020. године који значајно доприноси повезивању тржишта рада и образовања.

Информација ће бити достављена Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ с циљем реализације закључка 45. сједнице овог дома.

Извор: СРНА