latinica  ћирилица
12/09/2017 |  21:06 | Аутор: РТРС

Земан: Укините санкције Русији, већ су постале комичне

Предсједник Чешке Милош Земан изјавио је да су економске санкције уведене Русији због анексије Крима постале комичне када се ЕУ побунила због америчких санкција Русији и предложио је да се укину, јер никакве санкције нигдје нису ништа успјеле да ријеше.
Франк Валтер Штајнмајер и Милош Земан (Фото: Twitter) -
Франк Валтер Штајнмајер и Милош Земан (Фото: Twitter)

"Расправа о санкцијама за мене је већ комична. ЕУ је продужила санкције Русији. И нека је. Одједном, САД уводе санкције Русији и шта се дешава? ЕУ протестује против америчких санкција Русији зато што би то угрозило неке послове у енергетици, рецимо гасовод 'Сјеверни ток'. То ми изгледа комично", рекао је Земан послије састанка са предсједником Њемачке Франком Валтером Штајнмајером.

Земан је нагласио да рјешење види у укидању санкција Русији, а као илустрацију колико санкције нису никад ријешиле ниједан проблем поново је навео примјер америчких санкција Куби.

"Примјењивали су санкције на Кубу 50 година. И биле су врло успјешне, једино што је Фидел Кастро све то вријеме остао предсједник Кубе. Мислим да управо примјер Кубе показује колико су санкције неефикасне и према малој земљи, а камоли према велесили", рекао је чешки предсједник.

Њемачки предсједник је, међутим, упозорио да ЕУ није Русији увела санкције зарад самих санкција, него због анексије Крима.

"Нико не прича да ми хоћемо у начелу санкције као такве. Увијек сам говорио да санкције нису зарад санкција, него су у вези са анексијом Крима. Као шеф дипломатије ангажовао сам се да помогнемо у рјешавању сукоба у Украјини. Потребно је направити кораке који би водили рјешењу кризе у Украјини", рекао је Штајнмајер, који данас, први пут у својству предсједника Њемачке, борави у Прагу.

Извор: Бета